AKTUELNO

Danas se navršava 17 godina od kada je 12. marta 2003. godine ubijen bivši premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Zoran Đinđić bio je prvi premijer iz Demokratske stranke koja je posle promena 5. oktobra 2000. godine došla na vlast kao član koalicije DOS (Demokratska opozicija Srbije).

Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine.

Foto: Wikipedia.org

Sedamnaestogodišnjicu ubistva saradnici ubijenog premijera, članovi Vlade Srbije i građani obeležiće u Beogradu odavanjem pošte, polaganjem venaca, memorijalna šetnja je otkazana zbog koronavirusa.

Na spomen ploču u dvorištu zgrade Vlade, gde je premijer ubijen, vence danas u 10 sati, položiće članovi aktuelne Vlade Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić.

Predstavnici Demokratske stranke, u kojoj je Đinđić bio jedan od osnivača i predsednik od januara 1994. do ubistva, takođe će polaganjem venaca odati čast ubijenom premijeru.

Biografija:

Zoran Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine. U periodu od 1977. do 1990. godine boravio je u Nemačkoj na više univerziteta i instituta društvenih nauka - Konstanc, Bon, Frankfurt. Doktorirao je 1979. godine na Univerzitetu u Konstancu gde je radio kao asistent. Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne skupštine Republike Srbije i Vecu republika Skupštine SRJ. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Za gradonačelnika Beograda izabran je 21. februara 1997. godine, ispred koalicije "Zajedno" koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji. Sa funkcije gradonacelnika smenjen je 30. septemra 1997. godine. Za njegovu smenu glasali su odbornici SPO, SPS i SRS. Američki nedeljnik "Tajm" u septembru 1999. godine uvrstio je Đinđića među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma. Autor je knjiga: "Subjektivnost i nasilje", "Jesen dijalektike", "Jugoslavija kao nedovršena država". Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Theoria", glasila Filozofskog društva Srbije. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.

Foto: Printscreen YouTube/Hjezinac 3

Za učešće u ubistvu premijera osuđeno je 12 osoba koji su označeni kao pripadnici "zemunskog klana", kriminalne organizacije koju je predvodio bivši komandant Jedinice za specijalne operacije "Crvene beretke" Milorad Ulemek -Legija.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Ulemek je zbog organizovanja, kako je doneta presuda, Đinđićevog ubistva osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, prema presudi, neposredni izvršilac atentata i bivši Ulemekov zamenik. Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića do sada nije otkrivena.

#Ubistvo

#Zoran Đinđić

#godišnjica