AKTUELNO

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, razgovarao je danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo, koju je na početku razgovora zamolio da Kine pomogne Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

- Mi smo mala zemlja i mali narod, ali smo veoma iskreno i sa velikom pažnjom pratili sve ono što se dešava u NR Kini i verovali u snagu vašeg predsednika Si Đinpinga, snagu vašeg naroda, u snaku Komunističke partije Kine, u snagu svih vaših ljudi. Vi ste uspeli, ne mogu da kažem do kraja, ali sa velikom sigurnošću da pobedite najveću pošast savremenog sveta - rekao je Vučić i dodao:

Čestitam vam na tome i želim da izrazim ogromnu zahvalnost, još jednom vama na pažnji koju pružate Republici Srbiji“.

Predsednik Vučić je rekao da u naše oči sada uprte u NR Kinu.

- Mi još nismo u situaciji kakve su neke druge zemlje, ali ja znam da uskoro to sledi kod nas. Da bi smo izbegi taj najgori scenario nama je potrebna vaša pomoć i vaša podrška. I zato vas molim da sve što možete, i nije nam tu problem novac, da nam pošaljete. Od rukavica, maski - tu nam treba desetine miliona maski, respirator, bukvalno svega, a ponajviše nam treba vašeg znanja i ljudi koji bi želeli da dođu u Beograd i Srbiju da nam pomognu kako da iz ove krize izađemo, a da nemamo hiljade ili desetine hiljada mrtvih - rekao je predsednik na početku razgovora sa ambasadorkom Kine.

Predsednik Vučić je primetio da su mu se mnogi u zemlji, ali i svetu, smejali kada je govorio o najvećem poštovanju prema predsedniku Kine, te istakao da i danas to govori, uz sve lične nade koje su usmerene i uperene u Si Đinpinga.

- Mi ne tražimo novac, mi tražimo nešto što je mnogo više od novca. Ovog puta tražimo kinesku ljubav, tražimo vaše ljude da nam pomognu, što je važnije od svega. A, drugo, da nam omogućite da možemo da kupimo. Beskrajno vam hvala na svemu i molim vas da prenešte moje najsrdačnije čestitke i najiksrenije pozdrave predsedniku Kine, velikom Si Đinpingu - rekao je Vučić.

Ambasadorka Kine zahvalila je Vučiću na tim rečima dodajući da je već dva njegova pisma poslala Siju i da će kineska strana obratiti veliku pažnju na potrebe Srbije u borbi protiv virusa.

- Već smo odlučili da dajemo donaciju, a onda da posaljemo i stručnjake - rekla je Čen i dodala je da će Vučiću u toku dana dati spisak šta će Kina sve uraditi.

Ambasadorka Kine Čen Bo izjavila je da očekuje da kineski stručnjaci za borbu sa koronavirusom stignu u Srbiju do kraja nedelje, a predsednik Vučić zahvalio je na pomoći i podršci koju Kina pruža Srbiji i svim našim građanima.

Foto: Printscreen

- Ako sve bude dobro, nadam se do kraja ove nedelje da će doći stručnjaci iz Kine - navela je ona, a Vučić je na to rekao da je za Srbiju svaki dan važan.

Čen je kazala da u Kini kada je reč o borbi sa koronavirusom sve računaju po satima, kao i da su obični građani u Kini veoma pozitivno reagovali na Vučićev poziv za pomoć.

Predsednik Srbije je dodao da je to video i istakao da je građanima Kine beskrajno zahvalan na tome.

Foto: Printscreen

Ambasadorka je rekla da je Vučićevu vanrednu konferenciju za medije gledalo čak više od 300 miliona ljudi.

Vučić je zahvalio još jednom na tome i uputio im najsrdačnije pozdrava uz reči:

Čekamo ovde našu kinesku braću. Pokazalo se da bez vas Evropa teško može da se odbrani, mi to ne krijemo jer mi ne možemo i nismo u stanju bez Kine i kineske braće to da uradimo."

Ambasadorka je na to rekla da je i Kina od Srbije dobila veliku podršku na početku borbe sa koronom, a Vučić je prokomentarisao da je to ipak više bila verbalna podrška.

- I naši građani kažu da mi moramo da vratimo takvu podršku - dodala je ona.

Vučić je istakao da je Kina bila uz Srbiju i 1999. godine i su Kinezi i danas u najvećoj meri sa Srbijom.

- Hvala vam mnogo - poručio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Srbija

#Čen Bo

'