AKTUELNO

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu je danas ponovo pozvala Vladu Kosova da ukine takse za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Bosne i Hercegovine.

"U ovakvim vremenima regionalna i međunarodna saradnja su od vitalnog značaja. Vreme je da Kosovo i susedi skinu barijere za slobodan protok robe. Ponovo pozivamo Vladu Kosova da preduzme hrabar prvi korak i odmah ukine takse", navedeno je u izjavi ambasade SAD upućene medijima.

Vlada Kosova je u novembru 2018. uvela takse od sto odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao reakciju na blokiranje prijema Kosova u INTERPOL.

Od tada su Vlada SAD i vlade zemalja Evropske unije tražile ukidanje taksi, što prethodna vlada Ramuša Haradinaja nije prihvatila sa obrazloženjem da će biti ukinuta kada Srbija prizna Kosovo ili kada dobiju pisane garancije od SAD i EU da će se to dogoditi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je tokom februara najavio postepeno ukidanje taksi i uvođenje reciprociteta.

Toj njegovoj odluci se suprotstavio izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije, ambasador Ričard Grenel, ali i koalicioni partner DSK, koji zahteva ukidanje takse i eventualno uvođenje reciprociteta jedino u dogovoru sa SAD i EU.

#Ambasada

#Kosovo

#SAD

#Takse

'