AKTUELNO

Skupština Srbije potvrdila je danas odluku o vanrednom stanju i Zakon o potvrđivanju uredbi koje je vlada, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja.

Poslanici su potvrdili 44 uredbe, a 12 uredbi se odnosu na mere za vreme vanrednog stanja. Usvojen je rebalans budžeta za 2020.godinu, koji se pred poslanicima našao zbog korišćenja sredstava radi otklanjanje štetnih posledica usled epidemije koronavirusa, kao i o Uredba o načinu uplate jednokratne novčane pomoći punoletnim građanima od 100 evra. 

Potvrđena je Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, Uredba o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja, Uredba o korišćenju finansijskih sredstava budžeta Srbije u vreme vanrednog stanja, Uredba o poreskim merama. Poslanici su potvrdili i Uredbu o prekršaju za kršenje naredbe o zabrani kretanja, Uredbu o ograničenju maloprodajne cene zaštitnih sredstava, kao i Uredbu o primeni rokova u upravnim postupcima.

Među potvrđenima su i uredbe o ulaganju deviznih sredstava kojima upravlja Agencija za osiguranje depozita, o pomeranju rokova za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja, o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku i o dodatnom zaduživanju u vreme vanrednog stanja.

Skupština je potvrdila i Uredbu o programu finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva, o pomeranju roka za podnošenje tromesečnih izveštaja o realizaciji godišnjeg programa poslovanja, o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima.

 Takođe, potvrđena je i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti, Uredba o organizovanju rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika, Uredba o merama u drumskom saobraćaju,Uredba o ispravama koje moraju da prate robu u prevozu za vreme vanrednog stanja.

Potvrđena je Uredbe o finansijskoj podršci poljioprivrednim gazdinstvima, o novčanoj pomoći poljoprivrednicima, o uvođenju garantne šeme kao mere podrške za ublažanje posledice pandemije, o pomeranju rokova za održanje redovne sednice skupštine privrednog društva. Poslanici su potvrdili su i Uredbu o pomeranju roka za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica.

#Skupština Srbije

<
'