AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je optimista kada je reč o sprečavanju širenja koronavirusa i nada se skorom ukidanju vanrednog stanja, kao što je najavio predsednik Aleksandar Vučić.

Premijerka Brnabić je rekla da je u toku ublažavanje restriktivnih mera, ali i upozorila da, ukoliko se brojevi novozaraženih ne budu i dalje smanjivali, mere biti ponovo uvedene.

- Imamo ohrabrujući trend. Najvažnija je lična odgovornost. Kako relaksiramo restriktivne mere ublažavamo, ljudi treba da imaju visok stepen lične odgovornosti kako ne bi se širio virus - rekla je Brnabić.  

Kada se ukine vanredno stanje, kaže premijerka, i dalje će na snazi biti mere opreza poput nošenja maski, pojačane higijene i dezinfekcije i zaštine opreme.

- Biće to naša nova normalnost - kaže Brnabić.

Navela je da će zabrana kretanja biti ukidanje kada se ukine vanredno stanje, da postoji plan za otvaranje aerodrome.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

- Imamo plan za to i za međunarodni, gradski i međugradski prevoz. Na kraju otvaranje granica - rekla je predsednica Vlade. Kaže da će biti nastavaljeno testiranje na novi koronavirus, a da će danas broj testiranih preći 100.000.

Odluka o izborima na osnovu Ustava i zakona

Odluke o nastavku izbornog procesa i datumu izbora biće donate u najboljem demokratskom maniru, kaže Brnabić, koja će sutra prisustvovati sastanku predsednika Aleksandra Vučića sa političkim strankama koje će učestvovati ili imaju nameru da učestvuju na izborima.

Upitana o datumu izbora s obzirom da se pominju kraj juna ili početak, Brnabić kaže da će država odlučiti u skladu sa Ustavom i zakonom.

- Videćemo kako će proći sastanak. Najvažnije je da sačuvamo svaki život, da nastavimo trend smanjenja broja novo zaraženih do konačnog gašenja epidemije - rekla je Brnabić.

Podsetila je da je odluka o zaustavljanju izbornog pročesa doneta na sastanku Vučića sa predstavnicima političkih partija I to širokim konsenzusom.

- Građani su mogli da vide da je i pre odluke o zaustavljanju izbornih radnji Vučić pozvao sve političke stranke koje su predale liste I koje imaju nameru da učetsvuju na izborima na konsultacije. Bila sam tada prisutna, biću prisutna i sutra - kaže Brnabić.

Navela je da će predsednik Vučić opet ispuniti obećanje da se ponovo sastane sa predstavnicima političkih stranaka pre donošenja odluke o datumu izbora.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

- To je jedna od najboljih demokratskih praksi i primera kako to može da se uradi u uređenim državama - kaže Brnabić.

Ja i članovi vlade nećemo uzeti 100 evra

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi njenog kabineta neće uzeti 100 evra koje država namenila svim punoletnim građanima u okviru ekonomskih mera.  

- Ja i članovi Vlade nećemo uzeti 100 evra. Naše je da damo podršku i radimo u interesu budžeta. Mi nismo obični građani koji će uzeti 100 evra - rekla je Brnabić.

Napomenula je da ima i onih opozicionih političara koji će uzeti tih 100 evra iz republičkog budžeta i dati u humanitarne svrhe, sve pod svojim imenom.

Ona je ocenila da to govori o ličnoj odgovornosti političara.

- U poslednja dva meseca nikada se bolje nije videlo kakav je ko i ko je koliko odgovoran. U najvećoj krizi se pokaže najbolje kakav je ko - rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

#koronavirus

#vanredno stanje

#zabrana kretanja

<
'