AKTUELNO

U pojedinim medijima vodi se kampanja protiv dobrih ekonomskih rezultata koje Srbija postiže te se neki koji ne mogu da ih prihvate služe lažima da metodološki ne može da se poredi BDP Srbije sa zemljama u Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), rekao je danas ministar finansija Siniša Mali saopštilo je ministarstvo.

"Metodologija koju koristi Republički zavod za statistiku za obračun BDP-a je identična metodologiji koju koristi Evropski zavod za statistiku (Eurostat), a naš sistem nacionalnih računa je u potpunosti usaglašen sa važećim međunarodnim standardima", rekao je Mali. 

On je ponovio da je međugodišnji rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu iznosio 5 odsto, dok se u zvaničnom saopštenju Eurostata navodi da je u evrozoni u prvom kvartalu pad bio -3,3 procenta međugodišnje, a u celoj EU pad BDP-a je -2,7 procenata. 

Mali je je odgovorio i na tvrdnje u vezi s anualizivanim stopama rasta i o njihovom poređenju sa drugim zemljama, iako se o takvim stopama rasta BDP-a retko govori u Evropi, a pojedinci ih u Srbiji, kako kaže, iznova pogrešno interpretiraju. 

"Ako posmatramo anualizovane stope rasta iz prvog kvartala, koje podrazumevaju da se rast iz prvog kvartala nastavi u ostatku godine, a o čemu pojedinci govore, naš anualizovani rast je 1,2 odsto, a anualizovani pad u Evropskoj uniji je čak -14 odsto", kazao je ministar. 

Dodao je da je u SAD BDP tokom prvog kvartala ostvario desezonirani pad od -1,2 odsto i istakao da to znači da je anualizovani pad SAD - 4,8 procenata. 

Ministar finansija je zaključio da je reč o još jednoj u nizu laži u okviru kampanje koja se vodi u pojedinim medijima i dodao da oni ne žele ili ne mogu da prihvate činjenicu da Srbija postiže dobre ekonomske rezultate. 

Podsetio je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijem izveštaju naveo da će Srbija ove godine imati najbolji rezultat kad je reč o stopi BDP-a u celoj Evropi i dodao da MMF Srbiji za sledeću godinu prognozira rast od 7,5 procenata.

#Siniša Mali

<
'