AKTUELNO

Iako je Beograd tražio i dobio pomoć od Kine da bi zaštitio svoje građane od epidemije korona virusa, tzv. "korona virus diplomatija" neće uticati na opredeljenje Srbije da se priključi EU, piše predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za američki portal US News and World Report.

Vučić je napisao da je Srbija bez osnova kritikovana zato što je, kao i sve druge zemlje, tražila pomoć tamo gde je najbrže može dobiti, a dobila je najpre od Kine, a potom i od Rusije, da bi tek nakon toga stigla podrška i iz EU.

U tekstu se podseća da je sredinom marta EU iznenada uvela ograničenja na izvoz vitalne medicinske opreme u zemlje koje nisu članice, što je Srbiju, koja je odavno kandidat za punopravno članstvo u EU, dovelo u situaciju da hitno potraži pomoć na drugoj strani.

Istovremeno, Kina koja je polako izlazila iz epidemije, imala je viškove medicinske opreme i nije uskratila pomoć i stručnu podršku ni Srbiji, ali ni drugim zemljama na tlu Evrope, što je logično s obzirom da se virus munjevito i dramatično širio po svetu, dodaje predsednik Srbije.

Srbija je sa zahvalnošću dočekala kinesku pomoć i stručnjake koji su, naoružani iskustvom iz višemesečne borbe sa virusom u Vuhanu, najbolje mogli da pomognu da se zaustavi širenje smrtonosne zaraze, navodi se u tekstu i dodaje da Srbija neće odstupiti od svojih strateških prioriteta, politike evropskih integracija s ciljem da postane punopravna članica EU.

#Aleksandar Vučić

#US News

<
'