AKTUELNO

"Ovakvo ponašanje deo je političkog paketa koji se zove bojkot izbora i želje da se, umesto zahvaljujući izbornom rezultatu, na vlast dođe nasilnim sredstvima", ocenjuje politički analitičar.

Incident ispred Skupštine Srbije predstavlja brutalno kršenje svih civilizacijskih i kulturnih normi u komunikaciji sa poslanicima, a iznad svega je napad na demokratiju koji se sproveo fizičkim nasiljem, ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Ovakvo ponašanje nema nikakvog opravdanja, ali je deo političkog paketa koji se zove bojkot izbora i želje da se, umesto zahvaljujući izbornom rezultatu, na vlast dođe nasilnim sredstvima – kaže Stanković. Dodaje da je verbalna agresija ujedinjena sa fizičkom, što se vidi iz slučaja napada na poslanika Marijana Rističevića, koji je završio sa povredama.

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Nemanja Starović kaže da je šokiran pokušajima relativizacije i opravdavanja nasilja od strane Marinike Tepić.

- Pokušali su da privezak predstave kao hladno oružje i to nisam očekivao. Ovaj pokušaj „vađenja“ nije bio potreban i bolje joj je bilo da je sve oćutala, ako već nije imala dovoljno hrabrosti i poštenja da na adekvatan način osudi nasilje – kaže Starović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe i da ga ponašanje Boška Obradovića i njegove političke grupacije uopšte ne iznenađuje, ali da je štetno to što postoji čitava plejada intelektualaca koji pristaju na relativizaciju ovakvog čina i odbijaju da osude nasilje. 

Stanković kaže da se laži smišljaju kako bi se, pre svega, neko politički napao, a konkretno ova laž (privezak-nož) pokušaj je izlazne strategije, budući da su svesni da su napravili duboku političku grešku, da su dali auto-gol i da pokušavaju da odbrane neodbranjivo. 

- Na prvi pogled sve izgleda smešno i moralno odvratno – kaže analitičar.  

#Dejan Vuk Stanković

#Nemanja Starović

#Novo jutro

<
'