AKTUELNO

"Hapšenje episkopa SPC, desetak sveštenika i stotinak vernika pokazuju da je situacija jako zapaljiva, te da režim ovo radi namerno", ocenjuje istoričar.

Istoričar Aleksandar Raković ocenjuje da je trenutna situacija u Crnoj Gori veoma zapaljiva.

- Hapšenje episkopa SPC, desetak sveštenika i stotinak vernika pokazuju da je situacija jako zapaljiva, te da režim ovo radi namerno. Setimo se da je na Dan pobede na javnom servisu Crne Gore građanima dobro jutro poželeo ustaški ideolog Marko Perković Tompson. Na ovaj način pripisane su i tekovine ove ideologije, koje podrazumevaju satiranje Srba. Đukanovićeva Crna Gora je danas „NDH opet“ destinacija, jedna od retkih u svetu. Smatram da naši građani moraju izbegavati ovu destinaciju po svaku cenu, makar i bilo turističke sezone. Svaki potrošeni dinar kod Mila Đukanovića biće upotrebljen za dranje kože Srbima i SPC u Crnoj Gori – ocenjuje Raković. 

Podseća da je vladika Joanikije uhapšen, a da je na putu Andrijevica-Berane povređeno i dete bacanjem suzavca. Sve ovo govori da će se, kako kaže, mirno rešenje teško nači.

Foto: TV Pink Printscreen

- Đukanovičev režim insistira na provociranju sukoba. Naš narod i crkva moraju biti odmereni u reakciji, što ne podrazumeva i saginjanje glave i klečanje pred Đukanovićevim režimom. Mora se pokazati neki otpor i naš narod mora biti uvek u koordinaciji sa važnim ličnostima iz Srbije, budući da je ovo važno pitanje srpskog naroda, pitanje očuvanja srpskog identiteta u Crnoj Gori – kaže istoričar za Pink. 

Kaže i da je Đukanović pre godinu i po dana izjavio da treba razvijati „domovinski identitet Crne Gore“.

- Kada kaže „domovinski identitet“, on je samo jedan – hrvatski. Đikanović, u nedostatku sopstvene ideologije i ideja, praktično preuzima hrvatsku, pravaško-frankovačku politiku, i ona jeste nažalost ono što smo videli u vreme NDH i u vreme Tuđmanove Hrvatske. Đukanović je krenuo istim putem i naša javnost ne treba da ima dilemu da se ovde radi o čoveku koji je spreman da nad Srbima načini svakojake vrste zločina, čak i one najekstremnije koji su rađeni u Hrvatskoj, i ovoj od pre 30, i ovoj od pre 70 godina – kaže Raković. 

Govoreći o privremenom zaustavljanju litija zbog koronavirusa, Raković kaže je SPC prihvatila epidemiološke mere koje je propisala vlada Crne Gore i potpuno ih se pridržavala.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, Đukanovićev režim se već desetak dana hvali da nema nijednog zaraženog i da je CG „korona-free“ destinacija, gde će se uskoro okupljati turisti i u radosti se brčkati u moru. Ako je zaista istina da koronavirusa nema, zašto je onda problem da se litije ponovo održavaju? Svakako da ovo nije problem, već da je problem izrežiran od strane režima, kako bi se epidemija iskoristila za obračun sa SPC, kako bi se litije stalno održavale, kako bi stalno postojale tenzije i slično. Sprečavanjem litija, budućim turistima se pokazuje da je CG mirna i poželjna destinacija – kaže istoričar i dodaje: 

- Znamo da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio da pojedine zemlje iz regiona fabrikuju činjenice o obolelima, kako bi sačuvale turističku sezonu. Jasno je da se ovo odnosilo na Hrvatsku i na Crnu Goru. Dakle, ovim hapšenjem, Đukanović hoće da, s jedne strane istera SPC što više može, i s druge da napuni budžet organizovanjem turističke sezone – kaže Raković, dodajući da režim apsolutno ne vodi računo o epidemiološkoj situaciji, dok je SPC sve predložene mere poštovala. 

#Aleksandar Raković

#Crna Gora

<
'