AKTUELNO

Svetske agencije su večeras opširno izvestile o ubedljivoj pobedi premijera Aleksandra Vučića na predsedničikim izborima u Srbiji, a italijanska ANSA ističe da su sve ankete i pre izbora davale premijeru evropske orijentacije izglede za pobedu u prvom krugu.

Britanska agencija Rojters prva je večeras pod oznakom hitno objavila, pozivajući se na rezultate Ipsosa, da je premijer "Aleksandar Vučić ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima u Srbiji sa 58 odsto glasova".

Agencija navodi da je na osnovu 40 odsto obrađenog uzorka Ipsos objavio da je opozicioni kandidat Saša Janković drugi sa 14 odsto.

Posle Rojtersa, vest o pobedi Vučića javila je i italijanska agencija Ansa, koja se takođe pozvala na preliminarne podatke Ipsosa, navodeći da je trećeplasirani mladi i ekcentriccni predstavnik antipolitike Luka Maksimović, sa malo više od 9 odsto, a da je četvrti bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sa 5,5 odsto.

Rojters ocenjuje da je ovaj rezultat potvrdio skoro nespornu dominaciju Vučića u ovoj balkanskoj zemlji, koju on želi da odvede u Evropsku uniju, istovremeno zadržavajući snažne veze sa Rusijom.

AP je pre toga preneo da Republička izborna komisija nije zabeležila nikakve ozbiljne neregularnosti tokom glasanja i da je bilo manjih problema koje su odmah rešili zvaničnici na biračkim mestima.

Agencija navodi da su nezavisni posmatrči izvestili o navodnim pokussajima pomićivanja birača i nastojanjima da se glasa bez odgovarajućeg identifikacionog dokumenta, ali da su kazali da se radilo o izolovanim incidentima koji nisu uticali na proces glasanja.

Ansa je navela da je Vučić ostvario trijumf osvojivši između 57 i 58 odsto glasova, pozivajući se na agenciju Ipsos.

Na dalekom drugom mestu sa velikom razlikom je Saša Janković koji je dobio između 14 i 15 odsto glasova, dok je na trećem mestu sa nešto manje od devet procenata mladi i ekscentrični Luka Maksimović, a da je četvrti bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sa 5,5 odsto, navodi italijanska agencija.

Ansa ukazuje da su sve ankete i pre izbora davale premijeru evropske orijentacije izglede za pobedu u prvom krugu.

Francuska agencija AFP je takođe izvestila o ubedljivoj pobedi premijera Aleksandra Vuccicha citirajući procene agencije Ipsos.

Ruski Tass, Ria novosti i "Raša tudej" takođe izveštavaju da Vučić pobeđuje, pozivajući se na informacije Ipsosa.

"Dojče vele" na engleskom jeziku je takođe večeras objavio da "izgleda da je Vučić izašao kao pobednik predsedničkih izbora"

Agencija Blumberg je takođe izvestila o ubedljivoj pobedi premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Evropski portal Politiko je takođe preneo vest da je Aleksandar Vučić pred ubedljivom pobedom na predsedničkim izborima.

#Aleksandar Vučić

#Predsednički izbori

'