AKTUELNO

Brojni državnici i zvaničnici iz sveta i regiona danas su uputili čestitke Aleksandru Vučiću za pobedu na predsedničkim izborima, uz želje za napredak i prosperitet Srbije i jačanje međusobne saradnje.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko istakao je u čestitki Vučiću da njegova pobeda na predsedničkim izborima predstavlja nadu u nova dostignuća, dalji napredak i prosperitet zemlje.

"Ova pobeda svedoči da je srpski narod odao priznanje Vašim zaslugama na mestu predsednika Vlade", ocenio je Lukašenko u čestitki i istakao da je proširenje odnosa sa Srbijom važan pravac spoljne politike Belorusije i da sa optimizmom gledaju u budućnost.

"Vaša nedavna poseta Minsku i postignuti dogovori doprineće aktivizaciji i efikasnosti bilateralnih odnosa. Siguran sam da ćete na poziciji šefa države ostati pristalica progresivnog razvoja saradnje između naše dve zemlje", istakao je Lukašenko u čestitki upućenoj Vučiću, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

On je uz želju za uspehom u ispunjenjem odgovorne misije koja je Vučiću poverena, bratskom srpskom narodu poželeo prosperitet i mir.

Predsednik Italije Serđo Matarela u čestitki Vučiću naveo je daBeograd i Rim spaja istorijsko i čvrsto prijateljstvo, koje je omogućilo dvema zemljama da razviju izuzetno strateško partnerstvo koje je, kako je naveo Matarela, dodatno osnaženo poslednjih godina "zahvaljujući podstreku Vlade koju ste Vi vodili".

"Imajući u vidu takve veze i sa željom da one dodatno ojačaju, Italija će nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu reformi, evropskih integracija i regionalne saradnje, kojima ste Vi dali visoko cenjeni i nesporan doprinos.

Siguran sam da će se tokom Vašeg predsedavanja taj put nastaviti s nepromenjenom odlučnošću za dobrobit stabilnosti čitavog regiona", navodi se u čestitki italijanskog predsednika Serđa Matarele, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

Siguran sam da će se tokom Vašeg predsedavanja taj put nastaviti s nepromenjenom odlučnošću za dobrobit stabilnosti čitavog regiona", navodi se u čestitki italijanskog predsednika Serđa Matarele, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je uverenje da će Vučić i u predsedničkom mandatu, nastaviti da radi na razvoju i napretku zemlje, kao i da će uspeti da ostvari viziju ekonomski snažne i prosperitetne Srbije, rekla je Cvijanovićeva, prenosi Fena.

Ona je navela da Vučićeva pobeda "predstavlja kontinuitet uspešne politike koju vodi na dobrobit svih građana Srbije". "Važna je i za nas u Republici Srpskoj, jer će, sigurna sam, dati dodatni podsticaj dosadašnjoj uspešnoj saradnji između Republike Srpske i Republike Srbije, u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, a sve u cilju prosperitetnijeg života našeg naroda - navodi se u čestitki premijerke Republike Srpske.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić u čestitki Vučiću istakao je da je dobra saradnja Srbije i BiH preduslov mira i stabilnosti u regionu.

"Uveren sam da ćemo, u obostranom interesu, zajednički nastaviti da negujemo dobrosusedske odnose, navodi se u čestitki predsedavajućeg Predsedništva BiH, saopšteno je iz Predsedništva BiH, prenela je Fena.

Crnogorski premijer Duško Marković pozdravio je ubedljivu pobedu aktuelnog srpskog premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji i poručio da veruje u jačanje odnosa dveju država.

"Pozdravljam izbore koji su, prema svim izveštajima bili demokratski i fer. Takođe, pozdravljam pobedu ubedljivu pobedu Aleksandra Vučića i verujem da će njegov izbor za predsednika Srbije biti usmeren ka daljem jačanju odnosa Srbije i Crne Gore", naveo je Marković, preneli su crnogorski mediji.

Marković je novinarima, nakon sastanka sa albanskim kolegom Edijem Ramom, istakao da je u vreme vlade, kojom je predsedavao Vučić , uspostavljeni najbolji odnosi u poslednjih dvadeset godina.

Upitan šta misli o izboru Vučića za predsednika Srbije, Rama se složio sa crnogorskim premijerom i kratko dodao:"Nemam šta da dodam".

Predsednik Makedonije Djorđe Ivanov izrazio je zadovoljstvo kontinuiranim razvojem bilateralnih odnosa i uverenje da će saradnja između dve zemlje biti još uspešnija tokom Vučićevog predsedničkog mandata.

"U ime makedonskih građana, čast mi je i zadovoljstvo da Vam čestitam na pobedi na predsedničkim izborima i poželim Vam uspeh u obavljanju te funkcije", stoji u čestitiki Ivanova, prenela je MIA.

Izgradnja dobrih susedskih odnosa, regionalne stabilnosti i saradnje i EU integracija su pripriteti Makedonije, naveo je Ivanov, dodavši da veruje u međusobnu spremnost za blisku saradnju na ovom polju za dobrobit dveju država i naroda.

#Aleksandar Vučić

#Svet

#čestitka

'