AKTUELNO

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da sa pobednikom predsedničkih izbora Aleksandrom Vučićem nije razgovarao o tome ko će biti budući premijer.

Dačić je rekao da je rezultat, koji je ostvario Vučić na predsedničkim izborima, pokazatelj da je SPS dobro procenio pružajući mu podršku.

"Nismo razgovarali o novom premijeru", rekao je Dačić i dodao da će o tome biti reči kada za to dođe vreme, krajem maja. Upitan da li bi prihvatio kada bi mu Vučić ponudio tu funkciju, Dačić je odgovorio:

"Niko mi ne bi poverovao kada bih rekao da bih je odbio".

"Odluku treba doneti u najboljem interesu za Srbiju", rekao je Dačić.

On je istakao da mu eventualna funkcija premijera nije bila motiv da podrži Vučića.

"Razmišljali smo državotvorno. Mogli smo da imamo svog kandidata, da kažemo da je to zarad očuvanja našeg identiteta, ali to bi bilo usko stranački", rekao je Dačić.

Konstatovao je i da bi to narušilo jedinstvo unutar vladajuće koalicije.

On je rekao da nije želeo da se rezultat eventualnog posebnog kandidata SPS računa protiv Aleksandra Vučića. "Mi smo zajedno i nastavićemo zajedno da radimo za dobrobit Srbije", poručio je Dačić na konferenciji za novinare u sedištu stranke.

Dačić je dodao i da pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora nije ostvario niko od 1992, kada je, kako je podsetio, to uradio Slobodan Milošević protiv Milana Panića.

"Pobeda sa 55 odsto u prvom krugu, sa rezultatom koji će verovatno na kraju biti veći od dva miliona glasova, u uslovima kad aje ukupna izlaznost manja nego prošle godine, na prlamentarnim izborima, je ogroman uspeh", rekao je Dačić i naglasio da je veoma značajno za Srbiju jer je sačuvan kontinuitet politike i politička stabilnost u Srbiji.

Kada je reč o Socijalističkoj partiji Srbije, Dačić je rekao da izborni rezultat govori o tome koliko je bio ozbiljan pristup predsedničkoj kampanji i koliko je bila odluka SPS da podrži Vučića bila ispravna.

"Procenili smo da je veoma važno za Srbiju da sačuva političku stabilnost, da u tim uslovima treba razgovarati o zajedničkom predsedničkom kandidatu, jasno smo rekli da to može da bude samo Aleksandar Vučić. I pogledajte sada da li smo bili u pravu. Drugi kandidat ne bi pobedio u prvom krugu", rekao je Dačić.

Lider SPS je rekao i da mu je drago što je odluka o podršci Vučiću dočekana jedinstveno unutar SPS, kao i što je biračko telo te stranke poslušalo odluku rukovodstva.

"To se vidi po ukupnom izbornom rezultatu, naročito tamo gde je SPS imala jak izborni rezultat na parlamentarnim izborima", rekao je Dačić i kao primer naveo Belu Palanku, Žagubicu, Žitorađu, Sjenicu, Vranje...

Prema njegovim rečima, "dušebrižnici" oko SPS su govorili da će simpatizeri te stranke svoj glas na predsedničkim izborima dati Vuku Jeremiću ili drugim kandidatima, ali da se to pokazalo kao pogrešna procena.

"Mnogi su se brinuli o našem identitetu, ali šta je sa identitetom drugih stranaka. Nisam video da su se uopšte oglašavali, kao da nisu izbori, DS, Tadićeva stranka, šta je sa onima koji su u parlamentu, a sada su doživeli debakl. Pa oni su propali što se tiče identiteta", rekao je Dačić.

"A način kako učestvujemo na izborima je stvar političke procene i političke odluke. Pokazalo se da je ta odluka bila potpuno ispravna, da je omogućila da Vucicć, kao zajednički kandidat, u interesu Srbije, pobedi u prvom krugu", zaključio je Dačić.

#Ivica Dačić

#Premijer

#Razgovor

'