AKTUELNO

Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron razgovarali su u petak preko video linka o brojnim globalnim izazovima, razvoju bilateralnih odnosa i mogućnostima za rešavanje sukoba u Libiji, Siriji i Ukrajini, kao i o primeni "nove arhitekture evropske bezbednosti", izvestio je TAS.

"Putin i Makron složili su se da Rusija i Francuska, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, imaju posebnu odgovornost za očuvanje mira i bezbednosti u svetu. U tom kontekstu, dvojica lidera saglasili su se da je veoma značajno da se realizuje inicijativa Rusije o organizovanju samita šefova država stalnih članica SB UN", navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin i Makron su razmotrili i različite aspekte stanja strateške stabilnosti u svetu i naglasili da je važno da se očuva međunarodni mehanizam za kontrolu naoružanja i dodatno ojača poverenje i predvidivost u vojnoj sferi.

Kako se navodi, ruski i francuski predsednik takođe su razmenili gledišta o mogućnostima za uspostavljanje nove arhitekture evropske bezbednosti.

"U tom kontekstu, dvojica lidera saglasili su se o ključnim pitanjima koja u tom domenu definišu rusko-francuske odnose", navodi se u saopštenju Kremlja.

Francuski predsednik je prihvatio poziv Vladimira Putina da zvanično poseti Rusiju.

#Emanuel Makron

#Vladimir Putin