AKTUELNO

Jelena Milić, direktor Centra za evroatlantske studije, komentarišući optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, rekla je da su evropski zvaničnici pričali da te optužnice mogu da se pojave kako bi se diskvalifikovao najavljeni sporazum u Beloj kući, a koji je Ričarad Grenel najavljivao.

Milić je rekla da je to izjavio nemački zvaničnik Piter Ber u danima pred potencijalni susret u Beloj kući i dodala da je slične izjave davao i bivši zamenik Aljbina Kurtija, Hakija Bazi.

- Spekulisalo se ili amnestijama ili čak rasformiravanjem celog suda. Mislim da se na taj način izazvala pametna reakcija zvaničnika suda da kažu da postoji optužni predlog, da pokažu svoju vrstu nezavisnosti – izjavila je Milić u emisiji Pravac autora i voditelja Aleksandra Vasića.

Milić navodi da Piter Ber nije bilo ko, već visoki zvaničnik Nemačke koji je u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova bio zadužen za transatlantsku saradnju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja sam u tom ministarstvu imala vrlo čudnu, jako tešku debatu sa njim i sa Vetonom Suroijem o raznim oblicima mogućnosti rešavanja kosovskog problema. Sada je Ber i izvestilac za nemački Bundestag za Srbiju, za njihov odbor za spoljne poslove. Itekako je uticajan – navela je Milić i dodala:

Kada on tako nešto kaže i kada to insinuiraju i neki od kosovskih aktera, pre svega Kurti i Hakija Bazi, meni se čini da to onda ima konotaciju da su i američki pregovarači, ali i predsednik Vučić i srpska strana bili spremni da prihvate eventualne Tačijeve ucene.

Foto: TV Pink Printscreen

Milić je navela i da smo konačno posle 20 godina počeli da vraćamo u javni diskurs temu da sukobi 1998. i 1999. godine na Kosovu nikako nisu crno-bela priča.

Prema njenim rečima, da se ta najava Specijalizovanog veća opostojanju optužnice protiv Tačija i Veseljija desila bilo kog drugog dana i danije bila povezana sa mogućim susretom u Beloj kući ne bi izazvala toliku pažnju u zapadnim medijima.

#Hašim Tači

#Jelena Milić

#Kadri Veselji

#optužnica