AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Predsednik Srbije raspitivao se o karakteristikama bespilotnih letelica, pa ga je zanimalo sa koje daljin mogu da se lansiraju rakete, koji su njeni dometi, kao i dokle se stiglo sa razvojem domaćeg sistema "Pegaz". Dok je obilazio bespilotne letelice, prokomentarisao je i da je Srbiji stiglo "vojno čudo".

Tokom obilaska upitao pripadnike Vojske Srbije da li su zadovoljni ovim letelicama, na šta su rekli da jesu. On je kazao da je Vojska Srbije danas mnogo snažnija nego ranije, i naveo da "sada počinjemo da se merimo sa snažnijim zemaljama, čemu govore u prilog i nove bespilotne letelice".

Predsednik Vučić je zaključio da ovim letelicama sa dve rakete naša vojska može da pogodi bilo koju metu sa 9 kilometara. Vučić je upitao koliko koštaju rakete, a u odgovoru saznao da je cena jedne 50.000.

- Znači trebaju nam tri miliona samo za rakete - konstatovao je Vučić.

Vučić je rekao da je su ove bespilotne letelice bolje od helikoptera i da su jeftinije.

- Nema ljudskih gubitaka, nema ničeg - naveo je Vučić tokom prikaza najnovijih bespilotnih letelica naše vojske. Kazao je i da šest novih bespilotnih letelica, koje su kupljene u Kini, imaju veliki domet i mogu da gađaju ciljeve sa udaljenosti od oko 9.000 kilometara, i da na 250 kilometara snimanju teren, položaje neprijateljskih jedinica i položaje od interesa sa Srbiju.

Predsednika je Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse upoznao sa karakteristikama novog sistema, a Vučića je posebno interesovalo sa koje daljine CH-92A može lansirati rakete na neprijatelja, i dokle se stiglo sa razvojem domaćeg "Pegaza".

Nova klasa vazduhoplovstva

Vojska Srbije dobija sasvim novu klasu vazduhoplova, sasvim nove mogućnosti i sposobnosti, ali je još važnije da je u saradnji sa NR Kinom po pitanju bespilotnih letelica akcenat stavljen na transfer tehnologije koja će se primeniti na domaću bespilotnu letelicu Pegaz koja će takođe postati izviđačko-borbena. Bespilotna letelica CH-92A koja pripada familiji BPL Cai Hong (skraćenica CH, u prevodu Rainbow, duga) je do sada čak i stručnoj javnosti bila manje poznat ili gotovo nepoznat tip kineske izviđačko-borbene bespilotne letelice što je donekle i bilo za očekivati jer je reč o novijoj letelici čije su prve opšte poznate fotografije nastale na avio-salonu u Žuhaiju pre dve godine.

"Srpska vojska ide u korak sa svetom"

- Ovo je šest novih bespilotnih letelica koje smo kupilii u NR Kini koje imaju veliki domet, mogu da gađaju sa 9 kilometara, sa velike udaljenosti mogu da snimaju teren - rekao je Vučić i dodao da je dogovoren transfer tehnologije sa kineskom stranom.

Vučić kaže da za sada Srbija ima 18 raketa za letelice i dodao da će kupiti još više.

- Ovo je najbolje oružje. Vidite kako se ratuje u Jemenu i Saudijskoj Arabiji. Nema žrtava, a udarac se zadaje neprijatelju... Srećan sam što naša vojska napreduje - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Predsednik Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da ne može da kaže cenu letelica, ali da nisu koštale mnogo.

- Uglavnom se cena, što se tiče vojske, drži u tajnosti. Ovo nije skupo. Sve je u visini jednog dobrog helikoptera - naveo je Vučić. Kako kaže, Srbija je kupila devet helikoptera od Erbasa i isto tako ne može da se kaže njihova cena.

O IZBORIMA U ŠAPCU I ANTIKAMPANJI U HRVATSKOJ

Vučić je rekao da su Zelenović i ostali izgubili vlast posle 25 godina i kazao da oni vladaju tamo da bi prikrili sav lopovluk.

- Uveli su vanrednu situaciju da bi opstali još 7, 10 dana na vlasti... Nema stranog ambasadora da ih spasi, narod je odlučio - naveo je Vučić.

Što se tiče izbora u Hrvatskoj, Vučić je rekao da tamo i dalje ćute na činjenicu da ih je Srbija preskočila po stopi ekonomskog rasta.Vučić je naglasio da testova u Srbiji ima i više nego dovoljno, i da je do sada testirano 420.000 hiljada, neuporedivo više od svih zemalja u okruženju.

"Važno je da javnost bude upoznata sa podacima o situaciji oko korone"

Vučić je rekao da će u toku dana zamoliti Suzanu da dostavi podatke o broju testova. Predsednik Vučić je rekao da su samo četiri zemlje u Evropi testirale više od Srbije, a to su Nemačka, Austrija, Italija i Švajcarska.

O NOVOM PAZARU: Situacija se stabilizuje

Vučić je govoreći o Novom Pazaru rekao da je situacija bolja, da se stabilizuje.

- Ja sam kriv što sam išao po svetu posle izbora, siguran sam da bi bilo manje problema u Novomm Pazaru da sam bio tu. Vojska bi ranije došla... Trebalo je ranije to da uradimo - rekao je Vučić.

Naveo je da je u planu i nova bolnica koja će biti glavna za eventualni sledeći udar virusa korona.

- Ako nas virus ovako bude mučio i ako nas ovako muči tokom leta, ko zna šta će biti na jesen. Sada razgovaramo, pregovaramo da napravimo veliku novu bolnicu, relativno privremenu, da može da traje 30 godina - rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

Ta bolnica bila bi nalik na onu izgrađenu u VMC Karaburma, u njoj bi bilo 500 do 1.000 ležajeva, za intenzivnu i poluintenzivnu negu. "Da priključimo respiratote i da to bude glavna bolnica za sledeći udar. Ovako ne možemo da izdržimo, sve bolnice su nam pune", rekao je Vučić.

Kako je naveo, svi samo traže, a niko ne pita da li može i imamo li novca.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Kada se izračuna koliko košta jedan dan u bolnici, lekovi, da vidite da država sve to mora da vadi iz nekih drugih režervi, jer nismo bas sve platili... * rekao je Vučić, ali i dodao da je Srbija jedina zemlja kojoj MMF nije smanjio projekciju

"Srbija testirala više nego svi u regionu"

 Što se testova tiče kaže da su samo četiri zemlje po pitanju testiranja u odnosu na broj stanovnika, ispred Srbije, a to su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Italija. Preneo je apsolutne brojke testiranja u regionu.

- U Crnoj Gori sprovedneo je 18.000 testova, i to sve brzi testovi, jer nemaju laboratorije za PCR testove. Severna Makedonija pošteno je testirala 64.000, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja iste veličine i uz to članica EU 147.000, Mađarska koja je veća 281.000 - objasnio je on.

Vučić je, na osnovu tih brojeva, upitao na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani. Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susedne zemlje. Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje 215 evra, a kod nas, ako dođete na svoj zahtev, testiranje košta 50 evra, dok je besplatno ako postoje simptomi.

Testovi su koštali državu do sada 50 miliona evra, a imamo još 300.000. Rekao je da će Srbija pokušati da presitgne po testiranju i Nemačku, Austriju, Italiju i Švajcarsku, koje su po tome ispred nas.

"Nema novog paketa pomoći privredi, ugrozili bi državu"

Vučić je rekao da država ne razmatra novi paket mera pomoći privredi zbog korona virusa, jer bi na taj način ugrozila stabilnost i stopu javnog duga.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

"Nema, ne može da obezbedi država još para (za pomoć privredi). Ako bude obezbeđivala još više, država će da ugrozi stabilnost i stopu javnog duga, a ja sam obećao narodu da nećemo preći stopu javnog duga 60 odsto u odnosu na BDP, što je Mastriht nivo", rekao je Vučić.

Upitan da li se razmatra novi paket mera privredi i kako komentariše navode sindikata da je privreda ponovo pogođena i da očekuju masovna otpuštanja, rekao da su masovna otpuštanja pojedini mediji najavljivali pre nekoliko meseci, ali da se to nije desilo i da sada u Srbiji ima 6.000 više zaposlenih nego pred početak krize.

- Što se tiče sindikata, ja volim Ljubu Orbovića (predsednika S S S S), on razume državu uvek i razumem potrebu sindikata da uvek štite radnike, i ja sam na strani radnika. Ali država nije ćup iz kojeg možete da uzmete šta hoćete - rekao je Vučić.

 Konstatovao je da je sinoć, gledajući nekoliko dnevnika i vesti po celom regionu, stekao utisak da se komunizam vratio na mala vrata.

- Sve su vesti negativne, da uzmete konopče da se obesite, a drugo je-državo daj plati! Odakle, hoćete da štampamo pare - upitao je Vučić.

Kaže da je Srbija, i po oceni MMF, najbolje izašla iz finansijske krize, a da sad neki ponovo traže pare.

#Aleksandar Vučić

#Batajnica