AKTUELNO

Uživo na TV Pink i Pink.rs pratite konferenciju za medije direktora policije Vladimira Rebića.

Direktor policije Vladimir Rebić kaže da je policija tokom sinoćnjih protesta "krajnje uzdržano reagovala", i dodaje da je oko 23 sati upotrebila hemijska sredstva. Rebić dalje navodi da je  tokom sinoćnjeg protesta povređeno najmanje 43 policajaca.

Oni su se, kaže Rebić, javili nadležnim inistiucijama.

- Okupljanje je bilo neprijavljeno. Nakon prvih pola sata desio se incident koji je ukazao na to šta možemo da očekujemo. Skup ljudi nije dozvolio da kola hitne pomoći prođe. Kasnije oko 22 i 20 minuta jedna gurpa od više desetina je izvršila pritisak na Skupštinu. Policja je do tada nije upotrebila silu, ali su nakon toga svojim telima su odgurnla nasilnike. U narednih sat ipo vremena je bilo koškanaja. Policja je sve vreme bila uzdržana. Nakon toga nasilnici su se odlučili za radiaklnije mere – rekao je Rebić na današnjoj konferenciji.

Kako je rekao tek onda je došlo do upotrebe hemikalije – suzavca.

-Uhapšene su 23 osobe zbog nereda- kaže Rebić. Dodaje da je zapaljeno pet policijskih vozila, a povređena su i tri konja. Kaže da je oštećena imovina grada, ali i da je oštećena.

 - Smatram da je postupanje polcijskih službenika bilo profesioalno. Brzo smo stavili javni i redni mir pod kontrolu – rekao je Rebić. On je dodao da nakon analize video nadzora identifikovani će biti svi koji su pravili nemire i da će da odgovaraju.

Rebić je dodao da su građani Srbije bezbedni i podvukao da će ih policija zaštiti od svakog pokušaja huliganstva.

-Do sada je identifikovano jedno lice, ono je palilo dva vozila. Prikupljamo dokaze. Imamo oštećenje i privatnih vozila - dodaje Rebić.

Sinoćnje ponašanje na ulicama grada Rebić je okarakterisao kao „skandalno ponašanje“.

Naglašava da je policija reagovala uzdržano.

Ne postoji ni jedna ozbiljna konstatacija da je polcija ragovala drugačije. Imali smo priliku kako su se policajci ponašali u drugim zemljama, na primer u Francuskoj, za nasilno ponašanje. Naši policajci su trpeli flaše i kamenice, na kraju su morali da reaguju

Kaže da još uvek nema podataka koliko suzavca je ispaljeno.

- Ispaljeno je onoliko koliko je trebalo, još nemamo tačan podatak o tome. Nije bilo propusta sinoć. Nismo želeli da provociramo demonstrante. Kada su demonstranti nasrnuli na policiju, onda je ragovano. Naša tendencija je da ne primenjujemo silu do krajnjih granica. Tek kada je došlo do ugrožavanja života polcijskih službenika reagovalo se – rekao je.

Kaže da je sinoć jeda značajan broj polcijskih službenika je bilo u civilu.

- Kada se povećao broj demonstranata mi smo dovodili još snaga. Bilo je i onih u civilu. Vidite ja sam u civilu a direktor sam policije. Nadam se da smo povratili poverenje građana – rekao je Rebić.

#Vladimir Rebić