AKTUELNO

U organizaciju nasilja u Beogradu umešane su i inostrane službe u Beogradu, a sa ciljem da se nanese štetu ugledu Srbije i izvrši pritisak na Beograd pred razgovore u Parizu o Kosovu i Metohiji.

Govoreći o umešanosti stranih bezbednosnih službi u proteste pred Skupštinom Srbije, analitičar Branko Radun kaže da postoje informacije o umešanosti grupe „Blackwater“, plaćeničke privatne vojske, a koja je ratovala i u Ukrajini. Kaže da pokušaj stranih službi da se „ubace“ tokom nemira nije ništa novo, niti čudno. 

- To nije ništa čudno, ali treba videti koja služba se umešala u proteste prethodnih dana, a umešali su se ljudi koji su došli iz Crne Gore i Hrvatske, te su učestvovali u nasilnom delu protesta. Treba odvojiti izgrednike od onih koji su došli zbog svog nezadovoljstva i kako bi protestovali na normalan način – kaže Radun za „Novo jutro“ . 

Foto: TV Pink Printscreen

Analitičar kaže da je koronavirus iskorišćen kao povod, a da je činjenica da stranci koji učestvuju u političkom životu Srbije preko raznih struktura žele da izvrše pritisak na predsednika Vučića kako bi on „popustio“ oko Kosova. 

- Vučiću se šalje poruka „pazi šta može da ti se desi“, ako Kosovo ne bude pušteno u Ujedinjene nacije. Mnogo je takvih i sličnih pritisaka – navodi Radun. 

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković ocenjuje da bi dešavanja pred Skupštinom mogla biti orkestrirana, kako bi se, pred važne razgovore oko Kosova i Metohije, oslabio ugled Srbije. Ističe da mora postojati državni interes i jedinstvo kada je reč o rešavanju najtežih problema i pitanja.

Dodaje da javni red i mir moraju postojati, jer smo u suprotnom svedoci nereda i prekoračenja ovlašćenja. Srbija, kao mala zemlja, mora imati što veće jedinstvo, snagu i autoritet, a sve kako bi se lakše borila za svoje interese. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Na protestima je bilo onih koji su došli da iznesu svoju ideju, svoj stav, onih koji su došli da se samo provedu, ali je bilo i onih kojima službe treba da se pozabave. Sada je mnogo manje stranaca u Srbiji, budući da je situacija takva kakva je, stoga mislim da nije nemoguće ispratiti ko nam obitava u zemlji – kaže Vuković. 

#Branko Radun

#Nenad Vuković

#Novo jutro