AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je "veoma razočaran što Vilijem Voker nije obuhvaćen optužnicom za ratne zločine uz Hašima Tačija".

"Voker je, 1999. godine, zloupotrebljavajući misiju OEBS-a aktivno radio na pravdanju zločina nad Srbima. Samo za njegovu ulogu u izmišljanju zločina u selu Račak zaslužio je da odgovora pred sudom za ratne zločine", rekao je danas Vulin.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, on je naglasio da "svi pobijeni srpski civili, policajci i vojnici, kao i njihove porodice imaju pravo da saznaju kako je Voker čuvao i pravio takozvanu OVK i koje sve njihove zločine je opravdao, a koje organizovao."

Vulin smatra da se Vokeru može suditi za zločine na Kosovu, ali može i za zločine u El Salvadoru gde je aktivno podržavao "odrede smrti" i njihove likvidacije političkih protivnika.

"Sa Tačijem je delio radost zbog bombardovanja Srbije i odlikovanja, bilo bi pravedno da podeli i optužnicu i presudu i ćeliju", poručio je ministar Vulin.

Bivši šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu, ambasador Vilijam Voker, izjavio je da je većinu zločina na Kosovu počinila Srbija, a ne OVK, te da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić delimično odgovoran za zločine na Kosovu, jer je tada bio ministar u srpskoj vladi.

#Aleksandar Vulin

#Tači

#Voker