AKTUELNO

"Ekstremističke grupe imaju za cilj razbijanje i uništavanje, a sve što se dešava element je pritiska na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije."

Govoreći o nasilju pred Skupštinom Srbije, ali i hapšenju stranih državljana koji su učestvovali u protestima, Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Srbije, ocenjuje da ništa nije slučajno. 

- Moguće da je reč o ljudima koji su zaduženi za akcije ili koordinacije napada. Kada se priča o ovome, moguće je upasti u zamku teorija zavere, a zavera sigurno postoji. Sinhronizacija očigledno postoji, očigledno je i da se radi o organizaciji, a u nju su uključene određene službe iz regiona, što je podstrekivano sa zapadne strane – kaže Čović za "Novo jutro". 

Foto: TV Pink Printscreen

Smatra da je mnogo i nemačkog prisustva, a da je vreme protesta "dobro tempirano".

- Demonstracije se organizuju pred važne razgovore sa Emanuelom Makronom i Angelom Merkel o Kosovu i Metohiji, pa ni to nije slučajno. Zapadne službe, kada organizuju ovakve potrese i destabilizacije zemlje, obično angažuju desničarske organizacije. Mi smo prošli svakojake nemire, demonstracije, ali nikada nisam video ovoliki stepen agresije i mržnje prema sopstvenoj policiji koja je predstavnik države. Tužno je gledati napade na policiju koja, s druge strane, ispoljava neverovatnu uzdržanost – kaže Čović. 

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da pojedini mediji prenose demonstracije kao da prenose „rat uživo“. Kaže da onda kada su njihovi novinari napadnuti, koriste termin „huligani“, dok kada se napadaju policajci, koristi se reč „demonstranti“.

- Uzdržanost policije ne može da se spori, budući da su bili izloženi neverovatnim provokacijama - kaže Čović.

#Nebojša Čović

#Novo jutro