AKTUELNO

Prethodna noć ispred Skupštine Srbije bila je relativno mirna, zahvaljujući bezbednosnim službama koje su preventivno delovale, ali su i građani shvatili da ne žele da daju svoju podršku kriminalcima, huliganima i ekstremistima, ocenjuju sagovornici.

Naše službe bezbednosti dobro su se organizovale prethodnih dana, pokazale visok stepen spremnosti i preventivno su delovale, pa smo sinoć imali relativno mirno veče ispred Skupštine Srbije, navodi Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

Mirno je bilo i, kako ocenjuje, jer je većina građana koja se okupila tokom prve i druge večeri shvatila da ne želi da bude živi štit za huligane, ekstremiste i kriminalce.

- Građani ne žele da ovakvim grupama pružaju neku vrstu podrške i da deluje da je na ulice izašao ozbiljniji broj ljudi. Stoga su se povukli – kaže Rajić i ističe da je nebezbedno uopšte protestovati tokom epidemije virusa.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da su ljudi prvenstveno frustrirani zbog nemoći u borbi protiv Kovida-19.

- Iz osećaja lične nemoći žele da se obračunaju sa vidljivim neprijateljem, jer sa nevidljivim ne mogu. Tada targetiraju institucije i predsednika. Jasnog političkog zahteva, dakle, nema i nije čudno to što, kada se na protestima pojave Dragan Đilas, Marinika Tepić, Vuk Jeremić i drugi, oni nestanu i presahnu. To smo videli i sa „1 od 5 miliona“ – kaže Rajić za „Novo jutro“.

Marko Matić, glavni i odgovorni urednik medijske mreže Antidot, kaže da su na ulicama bile dve grupe ljudi: oni koji su nezadovoljni iz određenih razloga, i huligani dovedeni od strane stvarnih organizatora protesta, a sa ciljem da se institucije sruše i izazove haos.

- Na talasu nasilja hteli su da uvećaju proteste i bace državu na kolena – kaže Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da okupljeni nisu izneli nijedan zahtev, a da im je jedini cilj bio da uđu u Skupštinu i zapale je.

- Juče smo videli da se društvenim mrežama širi plan protesta: da se blokiraju saobraćajnice, da se pokrene štrajk, da se povuku devizni i štedni ulozi iz banaka... Jasno je da priroda protesta nema političko ishodište, jer političkih zahteva nema. Ovakav predlog nije samo atak na vlast, već atak na državu i predstavlja urušavanje ekonomskog, političkog i bezbednosnog sistema – kaže Matić.

#Marko Matić

#Novo jutro

#Predrag Rajić