AKTUELNO

Upitno je šta stranci rade na protestima u Beogradu, za to mora da postoji objašnjenje. Država je ozbiljno reagovala, jer je osetlila njihovo prisustvo i učešće u neredima na ulicama glavnog grada, kažu sagovornici za TV Pink.

Naime, uhapšen Tunižanin Sami Dahili, koji je učestvovao u nasilnim protestima ispred Skupštine Srbije koji su se proteklih dana dešavali u Beogradu, tokom 2010. godine organizovao je seriju demonstracija Arapsko proleće u Tunisu. Te demonstracije proširile su se ubrzo na zemlje Bliskog istoka. Međutim, Dahili nije prvi koji je osumnjičen da je umešan u demonstracije u Begoradu. BIA je ranije privela jednog muškarca iz Ukrajine i jednog iz Kirgistana, obojicu sa izraelskim državljanstvom i pasošima, koji su takođe osumnjičeni da su aktivno učestvovali u protestima i neredima u Beogradu.

Profesor Duško Tomić sa Univerziteta za bezbednost i globalne studije, Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže za Novo jutro TV Pink da umešanost stranih faktora, pre svega Tunižana, nije ništa iznanađujuće. Naprotiv, ocenjuje Tomić, to su očekivane stvari.

- Dešava se da jedna služba radi u interesu određene sile koja je angažuje. Kod slučaja sa ovim ljudima verovatno iza toga stoji jedna od vodećih zapadnih sila. Taj proces stabilizacije i urušavanje politčkog integirteta je njihov normalan posao i podrazumeva se. Važno je da budemo svesni da mnoge strane sile imaju interes da rade protiv nas. Mi nemamo prijatelje, mi možemo da imamo samo one sa kojima možemo da usaglasimo naše interese – ocenio je Tomić.

Kako kaže, Srbija ne može da živi potupno neutralno na teritoriji zapadnog Balkana, i da su tu umešani mnogi strani interesi, a protesti su ih samo osvetlili. Kako objašnajva na primeru Velike Britanije, svaka veća sila želi da ima veću moć.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svako želi da bude što uticajniji. Kada je Britanija videla da ne može da ima dominantan uticaj u Evropi i svetu, rešila je da uđe u Bregzit. Svako se bazira na nekoj vrsti interesa, tako je i ovde i svuda u svetu – smatra Tomić.

Za nerede na ulici, koji se dešavaju neposredno pred pregovore u Briselu oko Kosova, Nenad Vuković iz društva lobista Srbije kaže da je i ovde reč o jednoj vrsti lobirana i igri interesa. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Država je pokazala veliku dozu ozbiljnosti i suzdržanosti. To su pokazali i sudovi. Ozbiljnost je što je osujećeno njihovo prisustvo i oni će biti proceuirani – kaže Vuković pitajući se pre svega kako bi stranac mogo da objasni svoje prisustvo na demonstracijama. 

#Beograd

#Tunis

#protesti