AKTUELNO

Selebriti kampanje nisu preterano ubedljive, upitno je koliki efekat daje lobiraje poznatih ličnosti, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

Komentarišući to što je britanska pop pevačica Dua Lipa, poreklom Albanka sa Kosova, tražila da kompanija Epl u svojim mapama jasno ucrta granice takozvane države Kosovo i Palestine, a onda je na svom Tviter nalogu objavila post sa mapom Velike Albanija, Vuković ističe da ona verovatno nije ni svesna šta je uradila.

Vuković je istakao da selebriti kampanje nisu preterano ubedljive, i ističe da je upitno koliki efekat daje lobiraje poznatih ličnosti.

„Ova devojčica verovatno nije ni dovoljno svesna šta je uradila, tu je puno nepromišljenih stavri. Radi se o ofanzivi šarma, ova devojčica je u vrhu pop muzike, i njene objave su liberarnog karaktera. Opasno je što određeni broj njenih konzumenata podržavaju sve što će ona napisati“, rekao je Vuković.

Istoričar Nemanja Starović ističe da je dobro što je došlo do adekvatne reakcije srpskih korisnika tih mreža. 

„Na ovom primeru se javno videla čijenica, da je ideja Velike Albanije nije došla sa političke margine već da predstavlja ideju koja je sve prožimajuća i prisutna u albanskom društvu i u Tirani i u Prištini“, rekao je Starović.

Kako kaže, to je noseća ideja već dugo, i dodaje da je pored ateizma druga komponenta zalaganja upravo Velika Albanija.

Starović je rekao da se albanski nacionalizam koristi kako bi se destabilizovao čitav iz albanskih država.

Foto: TV Pink Printscreen

„Oni u svojim težnjama ne shvataju da ih zapad ne želi, da ih nikada neće primiti u EU, već samo da žele da ih koriste kao faktor destabilizacije. Ma koliko oni bili zagledani u pravcu Zapada“, rekao je Starović.

Vuković je istakao da je pevačica sa zastavom izašla dalje od svojih kompentencija.

„Možemo da nagađamo zašto je to uradila, ovo su videli kao dobar način da se predstave zapadnim zemljama. Zvezde su se uglavnom zalagale za dobre ciljeve, pa je dodatno nesmotreno izabran trenutak za kampanju, koju pretpostavljam nije ona birala“, rekao je Vuković.

#Nemanja Starović

#Nenad Vuković