AKTUELNO

Ono sto je za mnoge uticajnije i snažnije ekonomije samo pusti san, za Srbiju je danas realnost, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Tanjug, povodom odluke Vlade Rusije da odobri ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

atifikacija ugovora daje mogućnost da bez carine srpski poljoprivredni proizvođači izvoze na tržiste od gotovo 200 miliona stanovnika mnoge proizvode.

"Među njima bih svakako izdvojio sir i voćnu rakiju. Velika šansa za prehrambenu industriju koju moramo iskoristiti, posebno danas kada se svi zatvaraju zbog Koronavirusa i kada mnoge zemlje vape za prilikom da izvezu svoju robu", objašnjava Nedimović.

Istovremeno, država će, kaže, nastaviti sa jacanjem subvencija nasim proizvođacima kako bi imali sto bolje proizvode za plasman na inostrana trzista. Kako je navedeno u saopštenju na zvaničnom sajtu, ruska Vlada je odlučila da odobri nacrt saveznog zakona "O ratifikaciji Sporazuma o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica, sa jedne strane, i Republike Srbije, sa druge strane" i da ga proledi na usvajanje Državnoj dumi u skladu sa utvrđenom procedurom.

Srbija je potpisala sporazum o formiranju bezcarinske trgovinske zone sa EAEU u oktobru 2019. godine. Ugovor je potrebno da ratifikuju sve države članice EAEU.

Taj ugovor će zameniti postoječhe bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgiziju. Premijerka Ana Brnabić je u oktobru prošle godine u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica - Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana. Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija čhe močhi da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plačhanja carina. Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i vočhne rakije, 90.000 litara vinjaka...

#Branislav Nedimović