AKTUELNO

I danas, 25 godina od vojno policijske akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba nakon Drugog svetskog rata, Hrvatska će ovaj dan obeležiti nizom manifestcija kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, dok se u Srbiji taj dan obeležava kao dan tuge zbog 250.000 prognanih i više od 1.800 ubijenih ili nestalih.

Ovaj egzodus Srba je, prema tumačenju analitičra, jedan od mnogih koje su počinili pripadnici hrvatske vojske nad nedužnim Srbima, koji je ostao nekažnjen od međunarodne zajednice.

Na pitanje da li je Hrvatska najveća sramota Evropske unije sa svojim glorifikovanjem ustaštva i svoje mračne prošlosti, Đorđe Milićević, potpredsednik Skupštine Srbije, odgovara potvrdno.

- Moj lični stav je da jeste i imam slobodu da svoj lični stav i iznesem. Razumem predsednika Vučića koji je rekao da neće previše komentarisati potez potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića, Srbina koji će biti u Kninu. Vučić mora da zadrži stav ozbiljnog i odgovornog državnika, ja to poštujem, ali ja svoj stav moram i hoću da iznesem – kaže Milićević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da se čini da Hrvatsku Beograd više interesuje nego parlamentarni izbori u Hrvatskoj, ili kako je prošla turistička sezona u odnosu na pandemiju koronavirusa.

- Čini mi se da je ovako uvek bilo – kaže Milićević i dodaje da je poziv Srbima da prisustvuju obeležanju Oluje zapravo vid provokacije i na taj način traži se legitimitet za Oluju, akciju etničkog čišćenja Srba.

Analitičar Branko Radun kaže da se Srbi koji su ostali u Hrvatskoj ne smeju izjašnjavati kao Srbi i da postoji tiha asimilacija, što ne postoji nigde u Evropi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbi žive kao u getu, Hrvati ih izbegavaju, i dakle ti Srbi koji su ostali su primorani da, pre svega, napuste Hrvatsku. Oluja nije bila samo etničko čišćenje, već ima i elemente genocida jer je reč o progonu i uništavanju jednog naroda – kaže Radun, dodajući da je ova namera planirana, što dodatno govori o genocidnom karakteru akcije.

Sprečavanje povratka Srba je, kaže, takođe deo genocida.

#Branko Radun

#Novo jutro

#Oluja

#Đorđe Milićević