AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel stigao je danas popodne u posetu Srbiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa nemačkim ministrom spoljnih poslova, da 370 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 35.000 ljudi. Taj broj se iz dana u dan povećava.

- Srećni smo jer žele da ostanu i da iznova investiraju u Srbiji, što obezbeđuje ekonomski napredak. Želimo da radimo na tome da ih privučemo još više. Imamo najjaču stabilnost u regionu, i želimo da radimo na tome da ceo region dostigne stabilnost. Nastavićemo sa svojom politikom - rekao je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako je dodao, Srbija Nemačku vidi kao vodeću državu Evropske unije, od koje očekuje podršku.

- Da nismo radili na reformama, ne bismo se ni približili najrazvijenijim državama. Ove godine očekujemo veći rast, a nakon nepopularnih odluka, deficiti gotovo da nemamo. Ne možemo se porediti sa Nemačkom, jer smo mali i slabi, ali zahvaljujući nemačkoj podršci napredujemo - izjavio je Vučić.

Gabrijel se zahvalio na dobrodošlici i čestitao Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima. On je istakao da je Srbija za Nemačku država koja se zalže za stabilnost u celokupnom regionu, te da je usmerena ka Evropskoj uniji.

- Zahvaljujući radu vaše vlade znamo da ste garant stabilnosti u regionu, a Nemačka oseća kao svoju obavezu da zemlje Balkana prati na putu ka EU - rekao je Gabrijel.

Razvijenija Srbija - više investicija

- Nemačke kompanije će doneti dobro srpskim građanima, ali da bi one došle potrebno je znati koji pravni okviri ovde vladaju. Pre svega treba dovesti nemačka srednja preduzeća. To su hiljade malih preduzeća koja treba da dođu u vašu zemlju, ali ne žele kompleksne uslove za investiranje. Zato je bitno da nastavite proces reformi, kako bi vaša država postala atraktivna i za ove kompanije - istakao je Gabrijel.

Foto: TvPink Printscreen

Nemački ministar je istakao da je saradnja Srbije i Nemačke jednako važna za obe države, te da će doneti mnogo dobrog.

Izborna pobeda, kako smatra, predstavlja i veliku odgovornost za Vučića, koji treba da nastavi da rešava brojne probleme i sprovodi bolne reforme.

Protesti - izraz demokratske snage Srbije

Govoreći o protestima, Gabrijel je rekao da je i to deo demokratije, ali da je najvažnije da se održavaju kao mirni, te da Vlada Srbije svojim ponašanjem prema tim protestima pokazuje da je i te kako stabilna zemlja.

- Nemačka će biti uz Srbiju i pratiti je na njanom putu ka EU - istakao je Gabrijel.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Srbije je istakao da su protesti izraz demokratske snage Srbije. Na ulicama nema nijednog policajca, a demonstrantima je dozvoljeno da iskažu svoj stav.

- Ipak treba da otkrijemo odakle toliko nezadovoljstvo, čime možemo da ojačamo sami sebe. Nismo reagovali ni na jednu uvredu, ni na najteže reči. niti na transparente, poput onog "Vučiću, Šrederu". To bi valjda trebalo da me uvredi. Međutim, ponosan sam jer Srbija pokazuje svoju snagu, jer nema nikakvih problema i nadamo se da ih neće biti - rekao je Vučić.

Politika Srbije - i EU i Moskva

Premijer je, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine rekao da je taj dijalog prekinut, ne na zahtev Beograda, te da je on pre tri dana u Briselu insistirao da dijalog bude nastavljen.

- Srbija ima hrabru politiku jer svima u lice kaže šta je to što misli. Zato u Moskvi kažemo da smo na putu ka EU, a pred Gabrijelom kažem da Srbija ima dobre odnose sa Moskvom i imaće ih. Naš strateški cilj je evrospki put, kao i očuvanje dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i tako dalje. Ne vidim u tome prevelike probleme, a da li postoje sukobi velikih sila oko interesa na Balkanu, odgovor je očigledan - rekao je premijer.

Gabrijel je istakao da se Nemačkoj sviđa put kojim Srbija ide, a da je Srbija faktor stabilnosti. Zato je Nemačka zabrinuta zbog "starih demona" koji se bude na Balkanu.

- Srbija i zemlje Balkana moraju biti stabilne i upravo je ovo razlog zašto dolazim u posetu. Potrebno je pomoći da situacija ostane stabilna, da podržimo i ispratimo reformske procese. Srbija se zaista zalaže, kako za sopstvenu, tako i za regionalnu stabilnost - rekao je Gabrijel.

Odgovrajući na pitanje novinara o tome kada će Srbija ući u EU, on je istakao da vreme zavisi od toka čitavog procesa, te da će Srbija biti u EU kada budu okončani. Kako je istakao, nada se da će to biti što pre.

Vučić je istakao da Srbija neće pristati na ucene, te da joj je takva politika donela stabilnost.

Zigmar Gabrijel je danas stigao u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je šef diplomatije Ivica Dačić, kao i amabasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Uoči dolaska, Gabrijel je poručio da pozdravlja činjenicu što je Vučić, odmah nakon izbora za predsednika Srbije, potvrdio ulazak u EU kao strateški cilj Srbije.

Gabrijel će, kako je Tanjugu rečeno u njegovom Kabinetu, posle Beograda posetiti i Prištinu.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#Ministar spoljnih poslova

#Nemačka

#Sastanak

#Zigmar Gabrijel

'