AKTUELNO

Skupština Srbije potrvrdila je danas mandate novim posnacima čime je konstituisan novi saziv parlamenta. Ispred verifikacione komisije, poslanik SNS Aleksandar Marković je rekao da je ta komisija utvrdila da mandati svih 250 poslanika treba da budu potvrđeni i poželeo im puno uspeha u radu.

Poslanici su nakon toga položili zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!" 

Poslanici su potpisali zakletve i predali ih sekretaru Srđanu Smiljaniću. Predsedavajuća Smilja Tišma je pozvala poslanike da obrazuju poslaničke grupe. 

Foto: Tanjug /Zoran Žestić

Skupština je za danas završila rad, a o nastavku sednice poslanici će, kako je rekla Tišma, biti blagovremeno obavešteni. 

Foto: Tanjug /Zoran Žestić

Na dvenom redu sednice je i izbor novog skupštinskog rukovodstva, predsednika, potpredsednika, imenovanje sekretara i izbor radnih tela, a o tome će poslanici raspravljati narednih dana.

Foto: Tanjug /Zoran Žestić

Foto: Tanjug /Zoran Žestić

Foto: Tanjug /Zoran Žestić

MERENJE TEMPERATURE NA ULAZU U SKUPŠTINU

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Poslanicima, predstavnicima medija i zaposlenima u skupštini se na ulazu u zgradu meri temperatura i svi dobijaju maske i rukavice, a u samoj sali poslanici će biti fizički razdvojeni pregradama od pleksiglasa. 

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Na stepeništu koje vodi do ulaza u parlament stoje pripadnici garde, a sednica će početi intonitanjem himne. 

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Zbog najavljenih i blokada pripadnici policije nalaze se pored ograde koja je postavljena još ranije i deli plato parlamenta od trotoara na kojem se okupljaju učesnici protesta. 

Za medije u holu parlamenta su postavljene stolice između kojih je dovoljna fizička udaljenost. 

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Prema nezvaničnim saznanjima Tanjuga, danas će samo biti potvrđeni mandati poslanicima, a narednih dana će se birati skupštinsko rukovodstvo.

Najviše poslanika, 188, imaće lista "Alekandar Vučić - Za našu decu", 32 poslanika će imati Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, SPAS će imati 11 poslanika, dok će Savez vojvođanskih Mađara imati 9 poslanika. Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri poslanika, SDA Sandžaka tri mandata i "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina", tri poslanika.

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

#Skupština Srbije

#parlament