AKTUELNO

I danas, 25 godina od vojno policijske akcije Oluja, najvećeg egzodusa Srba nakon Drugog svetskog rata, Hrvatska će ovaj dan obeležiti nizom manifestcija kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, dok se u Srbiji taj dan obeležava kao dan tuge zbog 250.000 prognanih i više od 1.800 ubijenih ili nestalih.

Ovaj egzodus Srba je, prema tumačenju analitičara, jedan od mnogih koje su počinili pripadnici hrvatske vojske nad nedužnim Srbima, koji je ostao nekažnjen od međunarodne zajednice.

Foto: Tanjug

Istoričar Saša Adamović je rekao da Hrvatska ne želi da promeni narativ od proterivanja Srba iz Hrvatske.

"Taj narativ glasi da su oni u domovinskom ratu uspeli da izvojevaju samostalnost i da se oslobode agresije Srba, kao i da "Oluja" nije bila zločin", rekao je Adamović.

Kako kaže, na godišnjcu ovog zločina ove godine, konačno se pojavljuje predstavnik Srba iz Hrvatske koji želi da joj da legitimitet i da opere Hrvatsku od ovog zločina.

Foto: TV Pink Printscreen

Adamović ističe da je bitno što Srbija odaje pažnju i gaji kulturu sećanja da se ne bi zaboravio taj zločin. Dodaje da nije bilo nikakvog domovinskog rata.

Kako kaže, od samog početka postoji jedno svedočenje, da je 1990. uoči izbora na kojima će HDZ pobediti, da je Tuđman rekao da ima nameru da u krvi izbori samostalnost Hrvatske kao i da je spreman da izazove građanski rat.

"Rekao je da će 50 posto Srba morati da se pokrsti, a drugih 50 posto koji ne želi da prihvati samostalnu državu, moraće da se spakuje i napusti zemlju", rekao je Adamović.

Istoričar Aleksandar Raković rekao je da smatra da je odlazak Miloševića bio očekivan, jer, kako kaže, Pupovac već dugo sedi na dve stolice.

"Milošević ima ogroman gabarit koji ga opterećuje u celoj ovoj priči. Njegov otac je bio u uniformi Hrvatske vojske, dok je ostatak porodice bio na srpskoj strani. On očigledno nije mogao da se suprostavi pritiscima", rekao je Raković.

Kako kaže, ovo je jedan servilan odnos koji se viđa u tim prostorima kad god se izgubi srpski državni okvir na tom prostoru.

Foto: TV Pink Printscreen

"Ovo je već viđeno, nije ništa novo. Na "lojalne" Srbe u Hrvatskoj koji su dosta zaštićeni, Srbija ne može da izvrši neki pritisak da se takve stvari ne dešavaju", rekao je Raković.

On ističe da se sada utrkuju ko će biti lojalniji Hrvatskoj državi, dodajući da više ništa ne možemo da uradimo osim da posmatramo ta njihova okupljanja.

"Ovo sve daje adut i Crnoj Gori, koja želi da uradi sličnu stvar", rekao je Raković.

On ističe da se sada utrkuju ko će biti lojalniji Hrvatskoj državi, dodajući da više ništa ne možemo da uradimo osim da posmatramo ta njihova okupljanja.

"Ovo sve daje adut i Crnoj Gori, koja želi da uradi sličnu stvar", rekao je Raković.

Kako kaže Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, samo izbijanje rata i provokacija sukoba, kao i izbacivanje iz Ustava, a potom i šikaniranje Srba širom Hrvatske, imale su, dodaje za cilj da ljude uplaše kako bi napustili svoje stanove i otišli dalje.

Foto: TV Pink Printscreen

Rajić je rekao da nam niko nikada nije napravio toliko zla koliko Hrvatska spoljna politika.

"Mišljenja sam da se hrvatofilija može videti čak i u Beogradu. Danas imamo takve stavove, to više nema veze sa moralom", rekao je Rajić.

Filip Rodić, novinar, rekao je da Hrvati imaju veliki identitetski problem.

Kako kaže, ne smatra da su srpski političari tamo pod pritiskom i da moraju da čine ustupke.

"Oni su morali da budu spremni na taj i na mnogo gori pritisak od ovog. Morali su znati da na kompromis moraju ići samo do određene granice", rekao je Rodić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, plan hrvatske državne elite jeste da se svi oni priklone njima i da se pokatoliče i odreknu srpstva.

#Oluja

#Televizija Pink