AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je govor hrvatskog premijera Andreja Plenkovća danas u Kninu jedan u nuzu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom zločinačkom i ustaškom prošlošću i da se ništa neće promeniti u odnosu prema preostalim Srbima u Hrvatskoj, a kamoli prema proteranim Srbima.

Linta je naveo u saopštenju da je Plenković ponovio niz bezočnih laži o akciji Oluja, poput toga da je to bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički neophodna akcija u ratu koji je nametnuo velikosrpski rešim Slobodana Miloševića.

"Hrvatska će sramno, skandalozno i nerazumno učešće Borisa Miloševića na proslavi u Kninu da koristi kao argument u svetu da je politički predstavnik Srba priznao da je proterivanje njegovog naroda bilo opravdano i legitimno", ocenio je Linta.

Linta ističe da je potrebno da Srbija pokrene aktivnu borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o dešavanjima devedesetih godina 20. veka na prostoru bivše Jugoslavije.

On ukazuje da brojne činjenice pokazuju da je glavni krivac za rat u Hrvatskoj proustaški režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez Srba na ustaškim načelima.

"Tuđmanov režim je izvršio agresiju na srpski narod u Hrvatskoj koji je bio prinuđen da vodi odbrambeni rat.

Tzv. domovinski rat nije nikakav odbrambeni i oslobodilački već osvajački i zločinački rat s ciljem ubijanja i proterivanja Srba sa svojih vekovnih područja i otimanja, pljačkanja i uništavanja srpske imovine", istakao je Linta.

Prema njegovim rečima, zločinačka akcija "Oluja" nije ni legalna ni legitimna, jer je Hrvatska napala zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija s ciljem etničkog čišćenja srpskog naroda ognjem i mačem.

Linta podseća i da je Hrvatska od završetka rata donela niz zakonskih i podžakonskih propisa samo da bi sprečila masovan povratak proteranih Srba u svoje krajeve u čemu je u uspela u najvećoj meri.

"Učešće malog broja Srba u hrvatskim vojnim i paravojnim formacijama je bruka i sramota za njihove časne pretke i za čitav srpski narod", ocenio je Linta, saopštio je Savez Srba iz regiona.

#Miodrag Linta