AKTUELNO

"Doterali smo do vremena post-istine kada se javno priznalo da nije važno šta je istina i kako se za njom traga, već je važno ono što se kao istina plasira."

Medijsko spinovanje i medijska propaganda traju dugo na ovim prostorima, a prema rečima novinara Zorana Ćirjakovića, čak i negativni stereotipi prema celom Balkanu sežu daleko u istoriju.

- Stereotipi imaju duboke korene u Velikoj Britaniji, od književnosti s kraja 19. veka. U Nemačkoj su oni od samog početka jako izraženi. Antisrpski stereotip duboko je ukorenjen i u Austriji, a ojačan je ubistvom Franca Ferdinanda u Sarajevu – kaže Ćirjaković za Pink.

Ističe da spoljna slika ima i unutrašnju dimenziju, odnosno da se negativni stavovi gaje i u našem dvorištu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zapadni mediji su neretko ovde birali mlade ljude, novinare, koji su delili negativan ili skeptičan stav prema pripadanju ovom narodu, a to je danas eskaliralo. Danas u ambasadama i međunarodnim organizacijama imamo mlade ljude koji otvoreno govore da nismo dovoljno kažnjeni, da je gubitak Kosova premala kazna, da smo neizlečivi i sve to ima duboku tradiciju u samoj Srbiji, a koja je otelotvorena u jednoj opasnoj i otovnoj knjizi, bibiliji autošovinizma, „Filozofiji palanke“. U ovoj knjizi uvodi se pojam srpskog nacizma kao kulturalnog. Dakle, nemački nacizam je istorijska greška, dok smo mi neizlečivi nacisti – kaže Ćirjaković za „Novo jutro“.

Govoreći o tome kako je Srbija u hrvatskim medijima predstavljena kao zemlja koja je protiv pomirenja, Nenad Vuković, predsednik Društva lobistva Srbije kaže da je propaganda lepo napredovala, da se razvijala, a da je mi nismo uvek primetili.

Foto: TV Pink Printscreen

- Doterali smo od ranih početaka, kada mediji nisu bili ovoliko globalizovani i demokratizovani, pa do vremena post-istine kada se javno priznalo da nije važno šta je istina i kako se za njom traga, već je važno ono što se kao istina plasira – kaže Vuković za Pink.

U svakom udžbeniku o manipulacijama i besramnim podmetanjima Srbija bi, ocenjuje on, zauzela najveći broj poglavlja.

#Nenad Vuković

#Novo jutro

#Zoran Ćirjaković