AKTUELNO

Predsednik Opštine Kamenica Ćendron Kastrati izjavio je da im je iz Kfora rečeno da su patrole srpske žandarmerije, juče u Karačevu, nadomak Kosovske Kamenice, bile u zajedničkoj akciji sa međunarodnim vojnim snagama. Vest o zajedničkoj vežbi i patroli izazvala je mnogo komentara i podigla prašinu u medijima.

Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Srbije, objašnjava da se ove vežbe održavaju još od početka 2000-ih godina.

- Prvo moram da naglasim da ne postoji granica između centralne Srbije i Kosova i Metohije. To što je veštački nazvano administrativnom linijom je tako samo sticajem okolnosti. Ona nigde nije iscrtana, niti obeležena i mi smo svoj na svome. Ako je neko i prešao tu liniju, možda su bili lovci, a i da su lovci ušli, u Prištini bi skakali jer bi od svega da prave politiku – kaže Čović za Pink.

Podseća da je Ramuš Haradinaj odmah otrčao u Karačevo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sad je on veliki komandant, a u stvari je veliki ratni zločinac koji pokušava da na taj način skrene pažnju – kaže Čović. Dodaje da je dobro što se oglasio i sam Kfor i ocenjuje da će ovakvih vežbi biti i u narednom periodu, a da će se one korisititi za unutrašnje prilike.

Dodaje da se ovakvim stvarima pridaje više značaja, iako se treba pozabaviti ekonomijom, koronavirusom, budućnosti na KiM...

- Ljudi odlaze sa Kosova, a tu je i problem nedobijanja viza. To što nema viza direktno govori o tome da se radi o prostoru na kojem cveta organizovani kriminal, na kojem nisu razrešeni ratni zločini, i mislim da sve više zvaničnika konstatuje šta je napravljno na ovoj teritoriji – kaže Čović.

#Nebojša Čović

#Novo jutro