AKTUELNO

Godinama se nije pričalo o "Oluji" i Jasenovcu u Srbiji, a sve to zarad pomirenja sa Hrvatima, koji se ljute kad god ih podsetite na istorijske činjenice, saglasni su sagovornici Pinka Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

Rajić je rekao da Srbija okreće novi list poslednjih godina u svakom smislu, tako da je to nešto što zvaničnom Zagrebu i hrvatskom društvu smeta.

- Smeta im što mi mentalno i politički izlazimo iz te jugosfere..., a takođe im smeta što je naša država shvatila da ima severne, južne i istočne granice i što se okrećemo pravoslavnoj kvadrilaterali i što se okrećemo i Višegradskoj grupi - istakao je Rajić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da Hrvastka vidi da Srbija jača vojno i politički i to je ono što im smeta i dodaje da se Hrvatska vodi još uvek tom definicijom još iz vremena Austro-ugarske da slaba Srbija, jaka Hrvatska.

- Najveća noćna mora savremene Hrvatske je i jačanje Republike Srpske, odnosno srpskog političkog faktora u BiH - naglašava Rajić.

Podsetio je da Srbija nije, do poslednjih šest godina, uopšte obeležavala egzodus Srba iz Krajine.

- Nije se govorilo ni o sramnoj reakciji zvaničnog Beograda te 1995. godine, a sada se o tome otvoreno priča - rekao je on i dodao da se nije govorilo ni da su Srbi u Krajini bili prepušteni na mislot i nemilost Franji Tuđmanu, kao i da se nije otvoreno pričalo o Jasenovcu.

- Bukvalno se sve to zaboravljalo i zapostavljalo, a zarad nekog pomirenja. Niko nije protiv pomirenja samo je pitanje na kojim osnovama - smatra Rajić.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je da kada se govorilo o tome da se ćutalo o "Oluji" u Srbiji i da se o tome nije govorilo pravim rečima, kao i da se nije govorilo ni o Drugom svetskom ratu, genocidu nad Srbima u Hrvatskoj.

Foto: TV Pink Printscreen

- Fakat je da se o Miloševiću u Srbiji proizvelo pet, šest filmova, a ni jedan o Jasenovcu. Prvi film o tome se snima sada za vreme Vučićeve vlasti. To je bila tabu tema, a ne može se reći da nije filmski zanimljiva - rekao je Krstić.

- U tom smislu postoji jedan aktivan pristup prikrivanja istorijskih činjenica, a sve u smislu 'ajde da se Hrvati ne ljute', a oni se ljute kad god ih podsetite na istorijske činjenice - ističe Krstić.

#Hrvatska

#Nebojša Krstić

#Odnosi

#Predrag Rajić

#Srbija