AKTUELNO

Savez za Srbiju (SZS) i zvanično više ne postoji!, a to je objavio jedan od njegovih lidera Vuk Jeremić.

Za nepune dve godine SZS je, predvođen Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradović, zabeležio niz incidentnih situacija, ali i međusobnog neslaganja unutar saveza. Zanimljivo je da SZS prestaje s radom ubrzo nakon republičkih izbora, koje su bojkotovali.

- Savez za Srbiju više ne postoji i opozicija će u budućnosti sarađivati u novom, labavijem formatu, kako bi stranke mogle da jačaju svoje organizacije i izgrade kapacitet da potpuno kontrolišu izbore na svih 8.000 biračkih mesta u Srbiji - rekao je Jeremić, čime je ozvaničen kraj SZS.

Deo članica saveza prelazi u Udruženu opoziciju Srbije, dok neki, poput Dveri, nastavljaju samostalno delovanje.

Napadi, pozivi na linč...

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da je dug niz skandala po kojem će se pamtiti SZS.

- Po napadu na novinarke, na političke neistomišljenike i pozive na linč, po nasilju, upadanju u Skupštinu, bizarnim i vulgarnim pretnjama. Pokazali su da im je jedino zajednička želja da dođu na vlast, i to ih je sve koštalo budućnosti. Bilo je pitanje trenutka kada će se ta grupa propalih političara rasturiti. Ovo je i dokaz da njihov bojkot izbora nije imao nikakve veze s neravnopravnim tretmanom, o kom su pričali, jer su se odmah nakon izbora rasturili. Da je SZS vredeo, postojao bi i dalje - zaključuje Vukoičićeva.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Po čemu će ostati upamćen SZS

1. Upad u Jani servis s motornom testerom

Deo SZS predvođen Boškom Obradovićem i Draganom Đilasom prošle godine u martu upao je u prostorije Javnog servisa, a njihove pristalice su nosile motornu testeru. Oni su tom prilikom pretili su da će nasilno prekinuti program Javnog servisa.

2. Vešala na Terazijama

Tokom protesta u februaru članovi SZS su nosili vešala kroz Terazije. Vešala su nosili simpatizeri Dveri Slobodan Glišić i maloletni N. P., koji su saslušani u policiji. Međutim, odgovornost za nošenje vešala preuzeo je i tada član Dveri i poslanik Srđan Nogo, koji je na društvenim mrežama napisao da ih je on lično nosio kroz centar Beograda.

3. Pretnje i vređanje premijerke

Članovi SZS ostaće upamćeni i po rečniku koji su koristili i verbalnim pretnjama, psovkama, disikriminaciji prema ženama. Jedan od njihovih članova Željko Veselinović iz sindikata Sloga javno je napao i brutalno izvređao premijerku Anu Brnabić, a posle toga nije pretrpeo nikakve sankcije od saveza.

4. Pokušaj upada u Stari dvor

Još jedan napad na gradsku vlast bio je u aprilu 2019, kada su pristalice SZS sa Boškom Obradovićem na čelu pokušale da upadnu u Stari dvor, ali su ih u tome sprečile žene zaposlene u Gradskoj skupštini. U napadu i opštem haosu jednu ženu su toliko izgurali da se onesvestila i završila u Urgentnom centru.

5. Palili knjige

Svojevrstan skandal desio se u oktobru 2019. godine ispred galerije "Progres" tokom promocije "Knjige o Beogradu" zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Aktivisti SZS zapalili su njegovu knjigu, sačekali su Vesića ispred galerije, nasrnuli su na njega, a zatim pokušali da zaustave automobil kojim se odvezao. Vesić je ovaj incident povezao s politikom Dragana Đilas i nazvao ga primerom "nacističke politike".

6. Napad na poslanike

Lider Dveri i SZS Boško Obradović je u maju ove godine bio glavni akter još jednog skandala ispred Narodne skupštine kada su pokušali da blokiraju ulaz. On je napao narodnog poslanika SNS Marijana Rističevića, naneo mu je povrede uha i glave, a pocepao mu je i sako. Obradović je Rističevića optužio da nosi nož, ali je vrlo brzo dokazano da je Rističević nosio samo ključ od automobila, a ne hladno oružje. Slučaj je završio u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

7. Nasilni protesti tokom epidemije

Među poslednjim događajima, koji će ostati upamćeni po najvećoj brutalnosti, jesu i nedavni nasilni protesti u centru Beograda. Među organizatorima su pominjani Boško Obradović, njegov doskorašnji saradnik Srđan Nogo, ali i Mlađan Đorđević, koji važi za idejnog tvorca SZS.

#Nasilje

#Skandali

#savez za srbiju

#uvrede