AKTUELNO

Nacrt zakona o vrednostima OVK predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava, svih međunarodnih konvencija, kršenje ustava tzv. Kosova, kao i jednu anticivilizacijsku normu, smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

- On istovremeno služi da zaštiti celu garnituru komandanata Tačija, Veseljija, Haradinaja, Ljimaja i mnoge druge čija imena javnosti nisu ni poznata - kaže Đurić za Pink, naglašavajući da bi, prema tom zakonu, svakom građaninu moglo da se sudi ako kaže da je OVK teroristička organizacija i da prema tom novom nacrtu zakona zaprećena je kazna i do pet godina.

Foto: TV Pink Printscreen

Inače, 13. avgusta 2003. godine albanski teroristi ubili su dvoje, a ranili četvoro dece na reci Bistrici u Goraždevcu, a upravo na današnji dan kada se navršava 17 godina od ovog zločina u prištinskoj skupštini nastavlja se rasprava o Zakonu o tzv.OVK.

- Zamislite tu ironiju i apsurd i tu zlokobnu mržnju koja navodi nekoga da baš na današnji dan razmatra i glasa za zakon kojim će žrtvama i porodicama žrtava biti zabranjeno da kažu javno da su ta deca ubijena od strane terorističke OVK, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- U tzv. skupštini Kosova se razmatra zakon kojim će biti inkriminisana, krivično-kažnjiva i zatvorskom kaznom kažnjiva svaka tvrdnja da je teroristička OVK zločinačka organizacija ili insinuiranje da je počinila bilo kakve zločine - objasnio je Đurić.

- Drugim rečima, rođaci, prijatelji i komšije ubijene dece iz Goraždevca, ako ovaj zakon bude usvojen, a oni se budu usudili da javno kažu da su ta deca ubijena od strane albasnkih ekstremista i terorista ićiće u zatvor zbog toga - dodao je on.

Kako kaže, on veruje da taj zakon neće biti izglasan i da će naši ljudi iz Srpske liste pronaći način da učine sve što mogu da spreče njegovo usvajanje.

Đurić, govoreći o rešavanju problema Kosova i Metohije kao i o samom dijalogu Beograda i Prištine, kaže da Srbiju nesumnjivo čekaju teški meseci po tom pitanju i dodaje da ćemo nesumnjivo biti suočeni sa izazovima i pritiscima kako sa prištinske strane tako i od dela međunarodne zajednice.

Foto: TV Pink Printscreen

- Moram da kažem da je pozicija naše zemlje godinama unazad veoma konzistentna i da u tim razgovorima koje je vodio predsednik Aleksandar Vučić, Srbija ozbiljno i odgovorno pristupala dijalogu i da smo dokazali da sa Srbijom ne može da se razgovara jezikom ultimatuma i ucena - naglasio je Đurić.

Kako dodaje, za Srbiju je najvažnmiji prioritet očuvanje mira i stabilnosti, da bi smo mogli da se oporavi. 

- Sve ove godine vremena koje smo kupili kroz dijalog, od 2012. i 2013. godine, nismo sedeli skrštenih ruku, vojno smo jači, ekonomski jači, više razumevanja imamo na međunarodnoj sceni. Situacija oko Kosova i Metohije je teška, ali ako nastavimo ovim pravcem možemo da očekujemo rezultate - rekao je on. 

Kaže i da je Srbija suštinski opredeljena za pravi dijalog i još uvek čeka spremnost Prištine za ozbiljne razgovore. 

On ocenjuje da Priština pokazuje nervozu, jer želi da nametne statusne razgovore, ali da istovremeno niko ne pipine njihov koncept. 

Đurić je rekao i da su patrole KFOR-a i Vojske Srbije na administrativnoj liniji po Kumanovskom sporazumu i ocenio da Priština lažno kreira priču kako bi svoju tzv. graničnu policiju umetnula u te patrole.

- To je nemoguće po Rezuluciji, Srbija to neće prihvatiti - zaključio je Đurić.

#Beograd Priština

#Dijalog

#Marko Đurić

#OVK

#Zakon