AKTUELNO

Dogovor o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela izazvao je burne reakcije u islamskom svetu i veliki je uspeh Amerike, ali ne ipak ne treba preuveličavati njegov značaj, smatraju sagovornici Pinka.

Profesor Univerziteta za bezbednost i globalne studije, Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Duško Tomić smatra da je logično da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bude ljut jer je povučena demarkaciona linija u odnosu na njegove interese.

- Erdogan želi svuda da ojača svoj uticaj, ojačao je uticaj u Kataru, u Somaliji… Za SAD kao strateški partner UAE i Izraela ovo je jedan dobar “tač-daun” uspeh na međunarodnom planu – naveo je Tomić.

Kako kaže, ovo je nadomešćivanje greške koju je izazvala Hilari Klinton gubitkom Turske iz ruku SAD.

On je ukazao na brojnr turbulencije na geopolitičkom planu i podsetio na zaoštrene odnose između Turske I Grčke.


Vojislav Lalić, nekadašnji dopisnik Tanjuga iz Turske ističe da je dogovor o normalizaciji odnosa između Emirata i Izraela izazvao je žestoka reagovanja u islamskom svetu.

- Pogotovo su žestoko reagovali u Turskoj. Erdogan to smatra velikom izdajom, ne samo Palestinaca, već muslimanskog sveta od strane UAE I naložio da se prekinu diplomatski odnosi sa njima – naveo je Lalić.

Kako je dodao, gotovo istovetna, veoma oštra reakcija je stigla iz Teherana što se moglo očekivati jer dogovor između Izraela i UAE je usmeren i protiv i Irana.

- Ovaj potrez je potvrdio ono što se ponavlja godinama, da na Bliskom istoku nikada nema mira, a najveće žrtve su Palestinci – rekao je Lalić.

Prof.dr Srđa Trifković navodi da nije prvi put da se govori o istorijskim sporazumima, kao i da ne treba preuveličavati njegov značaj.

#Dogovor

#Izrael

#Ujedinjeni Arapski Emirati