AKTUELNO

Razgovore Beograda i Prištine zakazane za 2. septembar u Beloj kući Priština pokušava da opstruiše pričom da su to pregovori o nezavisnosti Kosova, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On očekuje da će to biti razgovori o ekonomskim pitanjima.

- Priština to rade iz dva razloga - da bi umirili domaću javnost i da zbune i pokolebaju države koje su bile spremne da promene svoj stav i povuku priznanje nezavisnosti Kosova - rekao je Đurić.

Priština, kako kaže, beži od pravih razgovora, jer se nadaju da je ovo 1999. godina, da će neko u njihovo ime da "tresne o sto nekakvo rešenje" i magičnim štapom natera Srbiju da na to pristane.

- To ne biva, niti je Srbija danas ono što je bila 1999. godine, niti su Albanci oni iz 1999. godine, niti je svet ostao isti - naveo je Đurić.

Uveren je u uspeh Srbije u narednim godina jer, kako je rekao, "naš narod u genima ima sposobnost preživljavanja u vrlo složenim i kompleksnim uslovima", kao što su današnji geopolitički uslovi u svetu.

- Predsednik Aleksandar Vučić i državna delegacija nastoje da sve vrste razgovora sa Prištinom iskoriste za jačanje državne pozicije Srbije, kako na zapadu, tako i kod naših tradicionaslnih partnera koji nisu priznali nezavisnost Kosova - naveo je Đurić.

Napominje da je važno što se razgovori odvijaju u Beloj kući, jer SAD imaju veliki uticaj na Albance, a bez uključivanja velikih sila nije realno očekivati da problem bude rešen.

- Pozicija Srbije je veoma teška, ali je predsednik Vučić ozbiljnim radom uspeo da se delegitimizuje Priština, da priznanje povuče 18 zemalja, a velike sile otvore za ideju postizanja kompromisnog rešenja - naglasio je on.

To da će Vučić da preda Kosovo, nastavlja, osam godina pričaju oni u čije vreme je, navodi, "Kosovo otišlo", Crna Gora proglasila nezavisnost, umesto Umnika doveden je Euleks, postavljene su granice na Jarinju i Brnjaku.

- Ne želim da se oko ove teme delimo. Nama sada treba solidarnost jer naspram sebe imamo nekoliko miliona Albanaca koji imaju jedan cilj - nezavisnost Kosova na celoj teritoriji - zaključio je on.

#Marko Đurić