AKTUELNO

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović izjavio je danas, reagujući na pozive neformalnog udruženja "pokret Tvrđava" u Smederevu na protest na keju "za čist vazduh", da se takvi pozivi koriste "isključivo u političke svrhe, a ne u svrhu rada na poboljsanju kvaliteta vazduha ovog grada".

- Za razvoj i budućnost jednog grada kao što je Smederevo pogubno je da se nezadovoljstvo građana upotrebljava u političke svrhe. Nažalost to se upravo čini današnjim protestom - naveo je Radović, a saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

On kaže da je važno da stanovnici Smedereva znaju da se analizom rezultata na jednostavan način može imati uvid u činjenice.

Kako navodi, 2011. godine, bilo je čak 256 dana sa prekoračenjem srednjih dnevnih koncentracija zagađujućih RM 10 čestica, dok ih je prošle, 2019. godine bilo čak duplo manje.

Foto: TV Pink Printscreen

- To naravno nije dovoljan rezultat i plan je da i dalje vredno radimo i investiramo u poboljšanje kvaliteta vazduha i zaštitu životne sredine grada Smedereva, ali je veoma važno da se građanima predoče pravi podaci - naglasio je Radović.

On ističe da se danas, zahvaljujući velikim ulaganjima u merne stanice i laboratorije za analizu, na najsavremeniji način meri kvalitet vazduha, te dodaje da nam informacione tehnologije omogućavaju da se lako i brzo dođe do dobijenih podataka.

- Veoma je važno i da naglasim da rezultati merenja kvaliteta vazduha nikada nisu bili transparentniji. Uz pomoć informacionih tehnologija na aplikacijama i sajtu Agencije za zaštitu životne sredine građanima su u svakom trenutku svi rezultati merenja dostupni. Uložili smo i u merne stanice koje su danas savremene i odgovaraju evropskom standardu - pojasnio je Radović.

Foto: Pink.rs/P. Jeremić

Kako je istakao, zahvaljujući ekonomskim merama koje se uspešno sprovode u Srbiji, danas Železara Smederevo dobro posluje.

- Ekonomske mere predsednika Srbije Aleksandra Vučića dale su rezultate. Danas Železara uspešno radi i od nje živi pet hiljada porodica u Smederevu, a faza kroz koju trenutno prolazi fenomen je u svim državama koje su imale nagli rast ekonomije. Već u sledećoj fazi neophodna su ulaganja u modernizaciju postrojenja, uz najviše ekološke standarde - zaključio je Radović.

#Filip Radović