AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, oštro je osudio još jednu u nizu objava Hašima Tačija u kojoj je napisao da su vinogradi Orahovca, kako kaže, ''kosovska Toskana''.

Predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači nastavio je na Fejsbuku da objavljuje video snimke kako bi promovisao prirodne lepote takozvanog Kosova. Na taj način on je pokazao da ne preže od zloupotrebe infomracije i izvrtanja istine.

Poslednji video, u nizu Hašim Tači posvetio je vinogradima Orahovca, koje je nazvao ''kosovskom Toskanom''.

- Blagoslovljeni smo bogatstvom naše zemlje. Ovi vinogradi u Orahovcu stvoreni su radom, znojem i naporom naših poljoprivrednika - napisao je Tači.

Marko Đurić na ovakve uvrede i laži upućene srpskom narodu, kuturi i viševekovnoj vinskoj tradiciji odgovorio je objavom u kojoj je naveo kako je Kosmet oduvek bio sprpa zemlja

- Vino iz Orahovačkog vinogorja služilo se na dvorovima Nemanjića. Car Dušan je, po predanju, čak dao da se izgradi vinovod od Velike Hoče do Prizrena. Srbi u orahovačkom kraju i danas, ljubavlju prema zemlji svojih predaka, i slaveći Svetog Trifuna, proizvode najkvalitetnija vina. Najboljim grožđem diče se u Orahovcu i Velikoj Hoči, gde vinicu ima i manastir Visoki Dečani, a uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju funkcioniše i nekoliko privatnih vinarija. Metohija je bila i ostaće srpska - napisao je Đurić.

#Hašim Tači

#Kosmet

#Marko Đurić