AKTUELNO

Zoran Milivojević, diplomata, govoreći o sastanku Beograda i Prištine u Vašingtonu, kaže da se on uklapa u mozaik predizborne kampanje i da pokazuje da se bez Amerike ne može.

Milivojević je govoreći o najavi da će se na sastanku pojaviti i predsednik SAD Donald Tramp rekao:

Svako pojavljivanje američkog predsednika u ovom trenutku mora da ostavi efekte vezane za kampanju i na unutrašnjem i na spoljnom planu. Prema tome, za njegovo pojavljivanje moraju da postoje ozbiljne pretpostavke, koje ovog puta ne postoje.

Kako dodaje, neće se razgovarati o statusnom pitanju jer je pozicija Srbije kristalno jasna.

- Poruka koju je predsednik Vučić uputio pre dva dana vezano za to, da nema razgovora o statusnim pitanjima, se jasno uklapa u platformu koju i Amerikanci predlažu i koju imaju nameru da sprovedu - kazao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, Amerikanci nastupaju sa realnih pozicija i njima je stalo da Srbija u tome učestvuje.

- Njima je stalo da se taj dijalog nastavi. Amerikanci pokazuju da se bez njih ne može. Ovo je poruka i Evropi vezano za priču kada je sastanakk 27. jula otkazan - ocenio je Milivojević.

Nemanja Starović, istoričar, kaže da su same najave da bi mogao prisustvovati i predsednik SAD-a Donald Tramp podigle i očekivanje i strepnje u domaćoj javnosti.

- Svi se odmah sete situacija kada je američki predsednik prisustvovao o zaključivanju važnih mirovnih sporazuma... Međutim, čini mi se da ovde zapravo ne postoje nekakvi osnovni preduslovi koji bi mogli govoriti o takvom razvoju situacije - rekao je Starović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, veruje da će fokus 4. septembra biti na ekonomskim temama.

- Sva je prilika da će se na neki način objediniti postojeći aranžmani koje je specijalni predsednički izaslanik Ričard Grenel postigao u prethodnim mesecima, a koji se tiču intenziviranja saobraćajnih veza između Beograda i Prištine - navodi Starović.

#Donald Tramp

#Kosovo i Metohija

#Nemanja Starović

#Vašington

#Zoran Milivojević