AKTUELNO

Pedsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je za Novo jutro TV Pink licemernim prisustvo zvaničnika Hrvatske, predsednika Hrvatske Zoran Milanović i ministar branitelja Tomislav Medved, na komemoraciji ubijenim srpskim civilima u zaseoku Grubori kod Knina. Kako kaže, nije moguće da dođe do normalizacije odnosa Srba i Hrvata sve vreme dok Hrvatska slavi akciju “Oluja”.

Inače, prisustvo ministra branitelja u Gruborima deo je ranijeg dogovora, prema kojem je na obeležavanju operacije "Oluja", početkom meseca, u Kninu učestvovao predstavnik hrvatskih Srba, potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević.

-Prisustvo hrvatskih zvaničnika predstvlja vrhunsko licemerje i cinizam. Svako ko 5. agvusta proslavlja Oluju u Kninu, nema moralno pravo da ide u Grubore i da žali za srpskim žrtvama. Ne može se istovremeno prosvaljivati Oluja i ići komemoraciju srpskim žrtvama u Gruborima – smatra Linta.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže u Hrvatskoj ne postoji politička volja da se procesuiraju svi oni koji su vršili zločine nad Srbima devedesetih godina.

-Za njih je “Oluja” čista vojna pobeda, a Grubori su jedan incident. Suština je da se radilo u uništavanju čitavog jednog naroda i Hrvatska ne želi da procesuira nalogodavce i izvršioce zločina nad Srbima – dodaje Linta.

Istoričar Saša Adamović kaže da je jučerašnja manifestacija zapravo neka vrsta ustupka koji hrvatska vlast čini Srbima koji i dalje žive tamo.

-Kada su u pitanju odnosi ovih dveju zemalja, ne može da postoji pomirenje. Postoji primirje, ali ne vidim da može doći do trajnog pomirenja, i pored činjenice da se to pominje u Srbiji. Ono što se desilo u juče je samo nastavak svega što se dešavalo 5.agvusta u Kninu na obeležavanju “Oluje” – ocenio je Adamović.

Foto: TV Pink Printscreen

Jučeranji događaj je Adamović ocenio kao licemernim kako i ponašanje hrvatskih zvaničnika.

-Oni pokušavaju da od sela Grubore naprave pojedinačni incident i da se takve stvari nisu dešavale, što nije tačno. Postoje svedočenja da je ideja bila proterivanja Srba iz Hrvatske i to je jedina istina – dodaje Adamović.

Da podsetimo, u zaseoku Grubori, sela Plavno, nadomak Knina, juče je bila održana komemoracija srpskim žrtvama, civilima koji su ubijeni su u tom mestu, 25. avgusta 1995. godine tokom operacije "Oluja obruč", a obeležavanju dve i po decenije od tog zločina prisustvovali su i predsednika Hrvatske Zoran Milanović i ministar branitelja Tomislav Medved.

#Oluja