AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp sastaće se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Avdulahom Hotijem u Ovalnoj kancelariji. Tramp će prisustvovati ceremoniji potpisivanja i učestvovaće u trilateralnom sastanku, saopštila je Bela kuća.

Posle sastanka u Beloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu. U saopštenju Bele kuće, objavljenom u četvrtak kasno uveče po lokalnom vašingtonskom vremenu, ne navodi se sta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu ili šta će taj sporazum sadržati, javio je "Glas Amerike".

Sastanak će se održati u 11 časova po lolaknom vremenu, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

Prištinska televizija Kljan Kosova javila je sinoć da se u Vašingtonu očekuje potpisivanje ekonomskog sporazuma između Beograda i Prištine, koji ne uključuje međusobno priznavanje. Izveštač prištinske televizije iz Vašingtona najavio je da se očekuje da će ovaj sporazum biti potpisan pred američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Posle prve dve runde razgovora Beograda i Priština u Beloj kući, u četvrtak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić isključio je mogućnost da priznanje Kosova bude deo razgovora i eventualnog dogovora koji bi mogao biti potpisan u Vašingtonu. Mogućnost da bude postignut za Srbiju dobar dogovor, predsednik Aleksandar Vučić nije isključio.

Takođe, nije isključio ni mogućnost susreta i prijema na najvišem nivou sa američkim predsednikom, a to bi, kako je rekao, značilo da "nije nezadovoljan". Vučić je rekao da će danas biti predstavljeni svi detalji dokumenta, a, ako on ne bude dobar, neće ga ni potpisati, poručio je predsednik Srbije.

Juče se u drugoj, popodnevnoj rundi razgovora po lokalnom vremenu američkim zvaničnicima pridružila i Ivanka Tramp, ćerka američkog predsednika, prisutna inače svim važnim diplomatskim susretima, za koje je njen otac Donald Tramp posebno zainteresovan, što na neki način upućuje da je dogovor izvesniji.

#Aleksandar Vučić

#Donald Tramp