AKTUELNO

Gosti Specijalne emisije saglasili su se da je potisan sporazum između Beograda i Prištine veoma značajan, kao i d aje ovo istorijski trenutak za Srbiju.

Prema agendi predsednika SAD, Donald Tramp je u 17 sati primio Vučića i Avdulaha Hotija, iza zatvorenih vrata u Ovalnoj kancelariji, a zatim će prisustvovati ceremoniji potpisivanja u Ruzveltovoj sobi, dok će zatim trilateralni sastanak biti održan ponovo u Ovalnoj kancelariji, uz prisustvo ograničenog broja novinara.

Dačić je prokomentarisao objavu Donalda Trampa u kojoj je naveo da je potpisan ekonomski sporazum između Beograda i Prištine rekavši da je to jedan veom značajan sporazum.

Dejan Miletić je čestitao delegaciji Srbije i predsedniku Vučićucna potpisanom ekonomskom sporazumu

Foto: Tanjug AP/Evan Vuči

- Ovo je još jedan od signala o onome o čemu smo dogovrili. Srbija se pokazala dobro - rekao je on.

Kao je on rekao, Donald Tramp biće garant ovog ekonomsko sporazuma.

Foto: TV Pink Printscreen

View this post on Instagram

Poslednja provera pred potpisivanje.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je kako je Albancima te[ko verovati.

Dačić je ukazao kako je iskustvo je pokazalo da se uvek u Prištini, nakon velikih sporazuma ili bitnih dijaloga imala neke problem kod političara kojie predstavljaju takozvanu državu Kosovo.

- Ja sam se jutros čuo sa predsendikom. Rekao mi je da je sadržin apsorauma u vezi sa ekonomskim pitanjima, kao što je i bilo dogovarano. Ništa se ne tiče statusa ili međunarodnog delanja - kaže Dačić.

Najnovije saznanje je da će s eekonomski sporazum dijalog apotpisati u Ovalnom kabinetu.

- Ne znam zašto je to urađeno. Ali svakako da je to od većeg značaja, pošto je Ovalni kabinet kancelarija predsendika SAD, Donalda Trampa - kaže Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, govoreći o sastanku Beorgada i Prištine u Vašingtonu, rekao da su burna noć i buran dan za nama.

Krstić je rekao da je sastanak da predsednik Vučić okrene novu stranu bilateralnih odnosa Srbije i SAD.

- Ovaj sastanak je jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih događaja u novijoj istoriji Srbije - smatra Krstić.

On navodi da Beograd ne krije da želi bolju ekonomsku saradnju i bolji protok ljudi, robe i kapitala na potezu Beograd-Priština.

- Današnji sastanak je istorijski i zato što će predsednik Srbije videti predsednika SAD na zvaničnom sastanku. To je prilika da se na ozbiljan način okrene novi list u odnosima Beograda i Vašingtona - kazao je Krstić.

Govoreći o kritikama delegacije Prištine u kojoj nema ekonomskog stručnjaka Krstić kaže da kada pročita te nesuglasice sa njihove strane misli da je to parada jer oni, kako kaže, suštinskih političkih nesuglasica nema.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada čujete da postoji neka vrsta tih nesuglasica, sve je to jedna orkestrirana parada i pozorište koje prikriva činjenicu da su oni kompaktni u tome da žele nezavisnost - ocenio je Krstić.

On kaže da svi treba da budu svesni da se mišljenje velikih sila neće promeniti.

- Predsednik Vučić je ostvario istorijski uspeh time što je izbacio iz teksta ono što Srbiji ne odgovara - naglasio je Krstić i dodao da su takse koje je Priština uvela koštale mnogo našu zemlju i njene građane.

Krstić naglašava da sporazum treba da odstrani mogućnost uvođenja takvih sankcija i taksi ponovo.

- U tom smislu je jako važna stvar što je Amerika u tim razgovorima - rekao je Krstić.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da Berlin želi da pokaže i dalje da je najmoćnija evropska sila, i da parira SAD.

- KiM je njima jako interesantano, pokušavaju da pokažu tu političku snagu, jer su doživeli poraz što se tiče uticaja u Severnoj Makedoniji - smatra Rajić.

Međutim, naglašava da je Vašington i dalje presudan u dijalogu Beograda i Prištine.

Foto: TV Pink Printscreen

Očekuje konkretnije predloge po pitanju raspetljavanja kosovskog čvora i iz Evrope.

Rajić kaže da će pitanje Kosova i dalje biti važna tema i za Evropljanje ali i Amerikance.

On smatra da je način vođenja politike koju ima Tramp drugačiji i da je njegov stav takav da ne ostavlja ljude ravnodušnim.

Nemanja Starović je za TV Pink ocenio da dijalog Beograda i Prištine za sve ima jak, simboličan značaj.

Foto: TV Pink Printscreen

 - Dijalog se odvija u "dvorištu EU". Sa druge strane Vašington šalje poruku da je i Amerika važna karika. Eventualno postizanje sporazuma negde antigonizovati zvanični Berlin - ocenio je Starović, ističući značaj i same Angele Merkel u celoj priču.

- Bitno je da sačekamo do kraja dana i ostalih 15 tački. I ta tačka 10 ne sadrži ništa strašno. Napraviću paralelu, nekima je pozato da Bavarska ima svoje predstavništvo u Berlinu, pa to nikome ne smeta i ne podrazumeva nezavisnost - objasnio je Starović.

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, kaže da su se Amerikanci dobro pripremili za ovu prvu rundu razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu i da su se fokusirali na temu ekonomije.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Miletić, iz Centra za globalizaciju, kaže da nijedan Albanac ne bi glasao za Trampa i navodi da je 10. tačka jedan faul.

- Ja mislim da sve ono što je Srbija radila, svo naše delovanje je konstruktivno, a za albansku stranu je samo kao bitno praznanje - ocenio je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, posle Vašingtona će se otrezniti mnogi u svetu, a Srbija samo želi da smanji tenzije.

Milovan Drecun, dosadašnji predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da se tačka 10 može protumačiti i kao priznanje nacionalnih manjina, ali i obe strane.

Kako kaže, očekuje da će biti potpisan sporazum o normalizaciji odnosa.

- Ne zaboravite da je predsednik Vučić rekao da je taj papir težak za nas, ne samo 10. tačka, već sve... Moramo da sagledamo sve odredbe da bismo mogli da damo ocenu, ali ovo za sada ide dobrim putem - naveo je Drecun.

Drecun kaže da EU želi da rukovodi dijalogom Beograda i Prištine i da Nemačkoj ne odgovara potpisivanje sporazuma u Vašingtonu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naša delegacija je veoma dobro pripremljena... Preko ekonomskog napretka može doći do političke normalizacije. Ukoliko bude postignut sporazum, to će biti dobro - ocenio je Drecun.

Kako kaže, evidentno je da u delegaciji Prištine nema nijednog ekonomskog stručnjaka.

- Naš tim je toliko dobro pripremljen... Mi smo tamo otišli spremni da Srbija investira nekoliko milijardi evra u ekonomske projekte - kazao je Drecun.

On je naveo da je potrebno sačekati da se vide svi detalji sporazuma i da se vide garancije.

- Treba videti šta će se dešavati. Treba dobro sagledati sporazum i videti da li ima nešto skriveno - smatra Drecun.

Drecun je demantovao reči lidera Dveri Boška Obradovića da naša delegacija nije pripremljena i istakao da deo opozicije plasira laži i pokušava da kompromituje ono što naša delegacija radi u Vašingtonu.

- Boško Obradović i Đilas namerno obmanjuju javnost - naglasio je Drecun.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković rekao je da se u Vašingtonu govori o ekonomskim temama, što je, kako kaže, veoma značajno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Između ostalog, način sedenja pokazuje želju da Amerike da se postigne sporazum - ocenio je Anđelković.

Kako kaže, ne znamo sve detalje sporazuma, ali je sigurno da je Amerikancima stalo da pokažu potrebu za ekonomskim razvojem Balkana.

Anđelković kaže da čak i ako Priština odbije da potpiše sporazum to je, na neki način, uspeh Beograda.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić rekla je da joj nije jasno kako ikome može da smeta razgovor u Vašingtonu, pogotovo zato što je njegov cilj unapređenje ekonomske saradnje Beograda i Prištine.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona kaže da smo na pragu jednog istorijskog trenutka i da Amerika može itekako da pomogne Srbiji u pristupanju Evropskoj uniji.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, kaže da su Haradinaj i Kurti u stvari sankcionisani od strane Ričarda Grenela.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni od 2013. godine opstruišu ceo proces. Oni su odbili da izvršavaju svoje obaveze - ocenio je Bilbija.

Anđelković kaže da potpisivanjem sporazuma obe strane preuzimaju istovetne obaveze, ali prema SAD i SAD je garant tog sporazuma.

Bilbija smatra da mi "mnogo bolje delujemo u očima međunarodne javnosti" i da smo uvek smirivali situaciju, kao i da je naš imidž bolji u svetu nego što je bio ranije.

Apostolovski govoreći o malom Šengenu, kaže da je Priština protiv te inicijative, koja je Vučićeva uz pristanak SAD, jer onda akcije "Prištine padaju u vodu".

Krstić kaže da potpisivanje dobija svečani, a i zvanični ton i dobija "kumstvo" Trampa.

Kaže da mu se čini da taj sporazum koji potpisujemo u prisustvu Trampa, ne može da se ne sprovede i da će Tramp biti garant tog potpisivanja.

-Ovaj sporazum će otvoriti novu stranicu saradnje i dićiće na nivou koji istorija nalaže da bude - smatra on, dodajući da je ovo istorijska stvar za Srbiju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da nije uspela još uvek da vidi kritike u domaćim medijima.

Foto: TV Pink Printscreen

-Ovo su bila dva istorijska dana, nikako dva laka dana. Bila sam non stop u kontaktu sa našom delegacijom - rekla je ona i dodala da je ovo istorijski dan.

-Ovo je sporazum čiji ćemo značaj tek u narednim godinama videti i prepoznati - istakla je Brnabić i ocenila da je srpska delegacija načelu sa Vučićem uradila veliki posao.

Kako ocenjuje, bez zalaganja Grenela ne bi bilo povlačenja taksi niti normalizacije dijaloga.

-Sve šta radi Vašington ubrzava dijalog između Beograda i Prištine - smatra Brnabić i dodala da je ovo "dobra uveritira za Brisel".

Kako smatra izuzetno je važno što se Priština sporazumom potpisanim u Vašingtonu obavezala da pristupi "mini Šengenu" i izrazila nadu da će to značajno ubrzati impelementaciju te inicijative i da će joj se sada pridružiti i druge zemlje. 

-Tu svakako mislim na Crnu Goru i BiH - rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da niko "zdrave pameti" ne može biti protiv te inicijative jer ona, istakla je, otvara vrata sigurnijoj budućnosti i boljoj privrednoj saradnji. 

-To je od neverovatne važnosti i za našu ekonomsku normalizaciju, ali i za sve naše domaće privrednike u centralnoj Srbiji zato što mi jesmo najveći izvoznik i to je nešto na čemu odmah videti rezultate - rekla je Brnabić. Istakla je da je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu izuzetno važno jer je učinjen ogroman pomak u odnosu na ono gde smo bili pre potpisivanja tog sporazuma i izrazila nadu da će ekonomski projekti predviđeni sporazumom doprineti sigurnijoj i boljoj budućnosti svih u regionu, pre svega ljudi koji žive na prostoru centralne Srbije i KiM. 

Ocenila je da je veoma važno i to što je dogovorena zaštita religijskih objekata i implementacija sudskih odluka koje se tiču Srpske pravoslavne crkve. Istakla je da je imovina SPC, našeg kulturnog i verskog nasleđa na KiM posle potpisivanja ovog sporazuma mnogo sigurnija. 

Brnabić je rekla da sporazum predviđa izgradnju auto-puta mira Niš-Priština-Tirana-Drač, koji je proizašao iz Berlinskog procesa, a čija izgradnja je sada, kaže, zacementirana. 

-Sada iza njega staje Amerika i američke kompanije. Koliko god da postoji ta kompeticija između Vašingtona i Brisela dobro je što je Srbija zajednički imenitelj između Brisela i Vašingtona i što 'guramo' te projekte sa Nemačkom i EU, a sada i sa Vašingtonom - kaže Brnabić. 

Ona je rekla da će sigurno u Briselu biti izuzetno teško u nastavku dijaloga, da će biti izazova, ali i naglasila da jedinstvo Vlade Srbije, predsednika, građana i naroda na KiM daje vetar u leđa našoj delegaciji. 

Da su, navodi, političke nesuglasice u srpsko-albanski odnosima bile ostavljene po strani i da se razgovaralo o konkretnim projektima, danas bi se u Briselu razgovaralo u drugačijem ambijentu. Podsetila je da je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu počela kada je Priština uvela takse od 100 odsto na srpske proizvode, a da je izgrađen kada ih je povukla. 

-Sve vreme dok je Vučić bio premijer razmišljali smo kako možemo da okrenemo ovu priču u srpsko-albanskim odnosima, pri čemu je Vučić pokazao neverovatnu političku hrabrost i odvažnost. Vučić je bio prvi premijer koji je pozvao albanskog prmeijera Edija Ramu u posetu posle 76 godina. To je sada potpuno normalno, tada je bilo nezamislivo - rekla je Brnabić.

#Aleksandar Vučić

#Milovan Drecun

#Nebojša Krstić

#Specijalna emisija

#Televizija Pink

#Vašington