AKTUELNO

Sporazum koji je danas potpisan između Beograda i Prištine u Beloj kući nudi novi odnos međusobne privredne saradnje, stvaranje pravog ekonomskog prostora u kojem mogu svi da profitiraju, slobodan protok roba, ljudi i kapitala, kao i direktnu podršku privatnom sektoru i otvaranje novih radnih mesta.

To je za Tanjug nakon potpisivanja sporazuma izjavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji je dodao da ovim sporazumom Vašington pruža veliku finansijsku i tehničku pomoć Beogradu i Prištini.

"Što se privrede između Beograda i Prištine tiče, ovo je veoma dobar sporazum", ocenio je Čadež i dodao da se kroz niz različitih američkih fondova sporazumom nudi direktna pomoć i podrška za otvaranje novih radnih mesta, stvaranje novog privrednog ambijenta i dovođenje novih investicija iz SAD i EU.

Čadež ističe da se sporazumom širi i zona "mini-Šengena", te dodaje da će se svi problemi koji su do sada postojali u međusobnoj trgovini od sada lakše prevazilaziti.

Predsednik PKS naglašava da je privreda imala mnogo problema i navodi da od sada više neće na administrativnim prelazima biti redova kamiona i da će biti olakšan protok ne samo roba, već i ljudi.

"S druge strane, imate otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda koji će direktno pomagati i biti u direktnoj komunikaciji sa onima koji realizuju projekte, kako one infrastrukturne, tako i one za podršku privrednom sektoru", rekao je Čadež.

Dodaje da će ta kancelarija biti otvorena kako bi se plasman tehničke i finansijske pomoći što bržei i bolje realizovao.

#Marko Čadež