AKTUELNO

Izuzetno je značajno da sa velikom silom, kao što je SAD, poboljšavamo što više bilateralne odnose i da se, posle dugog niza godina, ne plašimo od njih i da moramo da ih slušamo, izjavio je za Novo jutro televizije Pink, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Uspeli smo da iz tog celog aranžmana, koji nije bio unapred pripremnjen, da odbijemo deo koji se tiče obaveze međusobnog priznanja, jer to predstavlja politički okvir. To je nešto što će nas čekati u narednim mesecima i godinama, cela ta priča mora da ima rešenje“, rekao je Dačić, dodajući da ono mora da se zasniva na određenim principina koje niko za sada ne želi da iznosi.

Dodaje da je jako važno da se makar i priča o tome da rešenje mora da se nađe.

Foto: TV Pink Printscreen

„Uspeli smo da posle dugog niza godina postignemo da idemo ka nekom nivou strateškog partnerstva“, rekao je Dačić i dodao da je druga stvar koja je jako bitna, benefit u ekonomskim merama kao i mogućnosti za ekonomski razvoj.

Dačić je rekao da je veliko pitanje šta znači ta tačka 10. to međusobno priznanje, pitajući se da li to znači da treba da prihavtimo njhovu jednostanu odluku, ili je reč o nekim predlozima za korekciju administrativne linije.

 „Svi misle da je političko rešenje da Srbija popusti i prizna nezavinost Kosova. Ima više nivoa svega toga, ali je ovo svakako jedan pozitivan događaj posle dugog niza godina“, rekao je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dačić je rekao da sa političkog aspekta otvaranje Kancelarije američkog fonda za razvoj u Srbiji, kaže da su to stvari koje doprinose stabilnosti i čitavog regiona.„To se ogleda kroz finansiranje projekata, pomoći malim i srednjim preduzećima, privlačenje investitora“, rekao je Dačić.

Dačić je, komentarišući spekulacije da Srbija „mini šengenom“ hoće da izađe na more, rekao da je bilo potrebno mnogo napora da se ovo sve ispregovara.

„SAD nemaju interes da odjednom, mire Beograd i Prištinu. Oni imaju i svoje spoljnopolitičke i unutrašnje interese“, rekao je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

#Ivica Dačić