AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu veliki spoljnopolitički dogadjaj za Srbiju, od koje će ona imati mnogo koristi.

"Ovo je izuzetno značajan sporazum za Srbiju. Ovo je izuzetno značajan dogadjaj za Srbiju i za našu medjunarodnu poziciju", rekao je Dačič gostujući na televiziji Hepi.

Dačić je naveo da Srbija treba to pametno da iskoristi umesto što sama sebi pravi probleme izvrgavanjem ruglu nešto "o čemu mnoge zemlje mogu samo da sanjaju", a to je da "imaju zainteresovanost Sjedinjenih američkih država da uopšte učestvuju u rešavanju bilo kakvih problema".

Istakao je da se u Vašingtonu nije desilo ništa loše za Srbiju po pitanju statusa Kosova jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio medjusobno priznanje.

"Nije došlo do promene kada je došlo do pitanje statusa. Mi smo još ojačali svoju poziciju - mi smo odbili, a sastanak nije prekinut, nastavljen je razgovor", rekao je Dačić.

Kako je naveo, od svega što se desilo u Vašingtonu Srbija ima i ekonomski dobitak.

Objasnio je da je razlika u potpisanim sporazuma Prištine i Beograda u tački 10 i da u ugovoru prištinske delegacije stoji da će Izrael i Kosovo medjusobno da se priznaju.

"U našem delu stoji ovaj deo da ćemo prebaciti ekonomsku kancelariju, ambasadu. Znači, mi nemamo isti taj deo koji se tiče samog Izraela", naveo je Dačić.

Komentarišući prisustvo američkih predstavnika, odnosno zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera tokom aktuelnih pregovora Beograda i Prištine u Briselu, Dačić je naveo da je to uobičajeno i da su prilikom pregovora u Briselu uvek dolazili predstavnici Amerike, odnosno Stejt departmenta.

"Oni nisu učestvovali na pregovorima, ali su bili tamo. Mi nikad nismo imali ništa protiv toga", rekao je Dačić.

#Ivica Dačić

#Kosovo

#SAD

#Sporazum