AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da je izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova opasna i da ne doprinosi bilo čemu dobrom u regionu, kao ni dobrosusedskim odnosima.

"Ako je to Edi Rama zaista rekao, onda je to jedna veoma opasna izjava. Ona ne doprinosi bilo čemu dobrom u regionu, niti doprinosi bilo čemu za šta se zalaže EU, kao ni dobrosusedskim odnosima", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

On je ocenio da je reč o neodgovornoj izjavi, koja faktički podstiče na sukobe i poziva na rušenje ustavnog poretka naše zemlje.

"Mi uvek kažemo, bez obzira na različite aspiracije i ambicije, da je Kosovo deo Srbije i da će to zauvek biti. Oni koji razmišljaju o protivpravnom oduzimanju delova naše teritorije ili nasilnom prekrajanju granica moraju da svate da će to biti gledano kao akt neprijateljstva prema Srbiji", naveo je ministar.

Foto: Tanjug

Stefanović kaže da političari širom Evrope moraju da shvate da se dugotrajan mir, prosperitet i ekonomski razvoj mogu graditi i zasnivati samo na partnerskim odnosima, međusobnom poštovanju, ali i na poštovanju međunarodnog prava.

"Nikakvo rušenje prava ne može biti dobro ni za jedan narod. To moraju da shvate svi", podvukao je Stefanović.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da, "ako perspektiva za članstvo Zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi, ne može da se isključi ujedinjenje Albanije i Kosova".

Rama je, u intervjuu za briselski Politiko, rekao da "neki albanski nacionalisti žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom".

Uz opasku da to nije njegova želja, Rama je napomenuo da je ta opcija moguća "u slučaju zatvorenih vrata EU", te istakao da je jedini način da se održe mir i saradnja na Balkanu da evropska perspektiva ostane jasna i da emocije prema Uniji ostanu pozitivne.

#Edi Rama

#Kosovo

#Nebojša Stefanović

'