AKTUELNO

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost istakao je gostujući u emisiji Pravac, autora i voditelja Jovana Palavestre, da su sramni pokušaji Albanaca sa Kosmeta da svojima nazovu svetinje i pravoslavne hramove koje su izgradili srpski vladari pre više od hiljadu godina.

- U tome nema ni trunke istorijske nauke. To je jedna nebuloza koja nema veze sa istorijskim činjenicama. Upravo zbog toga je ova emisija i važna, kako bismo mogli da pričamo o tome što se dešava - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Karanović je ukazao na to da je značaj govora o ovoj temi od krucijalnog značaja za očuvanje srpske kulturne baštine na Kosmetu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Albanci su očigledno krenuli u jednu ozbiljnu političku ofanzivu. Sve do proglašene nezavisnosti takozvnaog Kosova, Albanci su pokušavali da sruše srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, jer je tamo nastala srpska država, ali i srpsko društvo u celini. To je njima bilo suštinsko pitanje - da uklone svaki traga duhovnog i biološkog postojanja Srba - rekao je Karanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Aleksandar Raković rekao je za Pink da albanska naučna javnost od devedesith godina govori da su sprkse svetinje na Kosmetu zapravo prvobitno bile albaske.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni govore da su srpske pravoslavne svetinje prvobitno bile rimokatoličke ili da su na temeljima rimokatoličkih crkava Srbi pravili svoje crkeve. To su laži. Albanska baština na Kosovu i Metohiji je nula. Posotji samo srpska baština i turska baština - istakao je on.

#Aleksandar Raković

#Jovan Palavestra

#Ognjen Karanović

#Pravac emisjia