AKTUELNO

"Amerika je pokazala i da će probleme rešavati direktno, te da se na velika vrata vraća na Balkan"; ocenjuju sagovornici "Novog jutra".

Komentarišući sporazum koji je potpisan u Vašingtonu, predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković kaže da je njime pokazan originalan i brz način rešavanja problema.

- Amerikanci su zaključili da je ovde reč o odnosima koji su „zaglavili“ u prošlosti i, iako se sa Amerikancima i ne slažemo, sa njima treba da sarađujemo i radimo na rešavanju problema. Nikako ne smemo dozvoliti, kao što je to činjeno u prošlosti, da ispadamo iz procesa i sasvim je legitimno iz istog izboriti što bolje pozicije – navodi Vuković.

Foto: TV Pink Printscreen

Ocenjuje da je Vašington, u odnosu na Brisel, pokazao originalniji i harizmatičniji pristup.

- I ono što je Ričard Grenel izjavljivao u američkim medijima zvuči dobro, a pre svega najavljuje da će stvari početi da se relaksiraju onda kada počne da se misli o ekonomiji i prestane da se živi u prošlosti. Na ovaj način otvaraju se nove mogućnosti, što je napredak u odnosu na pre, jer nam je gotovo čitavu deceniju sugerisano da je stvar izgubljena – kaže Vuković za Pink.

Predrag Jeremić, urednik portala „Embargo“, kaže da je sporazum u Vašingtonu dobra lekcija Briselu i evropskim moćnicima.

- Amerika je Evropskoj uniji stavila do znanja da se sa Srbijom ne može razgovarati samo preko posrednika i putem ultimatuma koji su išli iz Vašingtona preko Brisela, Londona, Pariza, Berlina... Amerika je pokazala i da će probleme rešavati direktno, te da se na velika vrata vraća na Balkan – ocenjuje Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da su u SAD shvatili i to da nije dovoljno samo to što su napravili lažnu, Frankenštajn državu, otimajući deo teritorije Srbiji.

- Posle dve decenije, SAD se na velika vrata vraćaju u ekonomsku priču na Balkan i prihvataju Srbiju kao ravnopravnog sagovornika. Ovo je prvi put da Srbija razgovara sa Amerikom bez ultimatuma, što je i najveći dobitak – kaže urednik „Embarga“.

#Nenad Vuković

#Predrag Jeremić