AKTUELNO

Direktor kancelarije DFC u Beogradu, Amerikanac srpskog porekla Džon Jovanović izjavio je danas da je to za njega najveća čast i prilika koja se u karijeri jednom dobija, kao što je, kaže, i dolazak DFC u Beograd najveća prilika za ekonomski napredak regiona.

"Moj zadatak je da radimo u najboljem ekonomskom interesu regiona i daljem jačanju prijateljstva država Balkana i Amerike", rekao je Jovanović u svom prvom obraćanju na mestu direktora kancelarije DFC u Beogradu.

Izrazio je nadu da će DFC pomoći da Balkan postane "simbol mira, prosperiteta i sigurnosti" i region iz koga mladi ne odlaze, već se vraćaju kako bi se zaposlili u američkim i drugim međuanarodnim kompanijama.

Jovanović je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji je, kaže, prepoznao potencijal SAD da ekonomskom saradnjom pomognu Beograd i Prištini na njihovom putu ka pomirenju. 

"Ja sam ponosni Amerikanac, srpskog porekla i nisam verovao da ću napustiti svoju karijeru u finansijama, ali smatram da je ova prilika jedinstvena za mene i što je još važnije, jedinstvena je za region", rekao je Jovanović. 

On je, kaže, iznenađen brzinom kojom su SAD i DFC posvećene otvaranju kancelarije u Beogradu, te otkrio da je prošle srede dobio ponudu od izvršnog direktora DFC Adama Bolera, u petak dao otkaz na prethodnom poslu, a skoro nedelju dana kasnije našao se na letu za Beogradu. 

"Fokusiraćemo se na ekonomske mogućnosti, počevši od infrastukture koja povezuje region. Takođe, našim investicijama podržaćemo kompanije na terenu koje povezuju ljude, a time ćemo učvrstiti i vašu vezu ka Evropi", rekao je Jovanović. 

Naime, Jovanović je bio direktor švajcarske kompanije "Mercuria energy group", jedne od najjačih u svetu, srpskog je porekla i ima 34 godine. 

Diplomirao je na Univerzitetu Prinston, a na Univerzitetu u Pensilvaniji magistrirao poslovnu administraciju za finansije i preduzetnički menadžment. Ima bogatu poslovnu biografiju, pošto je radio u još nekoliko jakih kompanija, kao što su Dojce banka, zatim Berenson, Noble group, Cadent energy partners. Detinjstvo je proveo u Čikagu, gde su se svojevremeno doselili njegovi roditelji Nada i Srećko.

#DFC

#Džon Jovanović