AKTUELNO

Memorijalni muzej Jovana Cvijića na opštini Stari grad ugrožen je nezakonitom gradnjom investitora sa susedne parcele, koji je bespravno porušio zajedničke zidove i oštetio pomoćne objekte rodne kuće naučnika.

Izvršenje rešenja gradskog građevinskog inspektora o uklanjanju bespravno izvedenih radova na objektu u Ulici Jelene Ćetković 3, pored Muzeja Jovana Cvijića, počelo je, a protiv investitora je podneta krivična prijava nadležnom tužilaštvu, navedeno je u saopštenju Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Podsetimo, reč je o bespravnoj gradnji na parceli pored memorijalnog muzeja Jovanu Cvijiću, kojom su oštećeni pomoćni objekti rodne kuće naučnika. Kako smo tada pisali, umesto da investitor obnovi objekat pored kuće čuvenog naučnika, koja je pod zaštitom države, porušio je zajednički zid s muzejom i oštetio pomoćni objekat legata, a dozvolu za gradnju mu je dala opština Stari grad.

Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, tada nije konkretno odgovorio na pitanje medija o tome kako je moguće da zid bude srušen, a muzej oštećen u neposrednoj blizini zgrade opštine Stari grad, a da to ni on, niti bilo ko od službenika opštine nije primetio i nije reagovao. Bastać je tom prilikom izjavio i da "uvidom u dozvolu ne postoji saglasnost za rušenje".

U saopštenju Sekretarijata za inspekcijske poslove navodi se da je izvršenje rešenja o uklanjanju bespravne gradnje počelo u sredu u 10 sati.

Navodi se i da je izvođenje radova u ulici Jelene Ćetković 3 započeto po rešenju koje je izdalo Odeljenje za građevinske poslove Opštine Stari grad, a kojim se preduzeću "Kopitareva bašta" odobrava sanacija i investiciono održavanje uličnog prizemnog objekta u toj ulici.

Prilikom vršenja inspekcijskog nadzora, navodi se dalje u saopštenju, građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove ustanovio je da je tokom izvođenja radova odstupljeno od izdatog odobrenja tako što je, umesto odobrene sanacije i investicionog održavanja, investitor započeo radove na dogradnji i rekonstrukciji objekta.

U saopštenju se dodaje da je gradilište odmah zatvoreno i da je doneto rešenje o uklanjanju svih bespravno izvedenih radova, te da je podneta i odgovarajuća krivična prijava nadležnom tužilaštvu.

#Marko Bastać

#Stari grad