AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na zatvaranju Dečije nedelje poručio deci da pored igre treba da budu vredni, odgovorni i da vole svoju zemlju, i istakao da se čitajući njihove radove uverio u izuzetnu ljubav koju gaje prema Srbiji.

- Pročitao sam radove Dunje, Nevene, Patricije i Gabrijela. Mislio sam da su nove generacije te koje se razumeju u virtuelni svet i pogrešno uveren da manje uče, da su manje pismeni od prethodnih generacija. Radovi koje sam pročitao su izvanredni, pisala su ih deca izuzetnog talenta. Pokazali su izuzetnost, borbenost, ljubav prema Srbiji - rekao je predsednik u obraćanju na svečanosti.

Vučić kaže da je obilazeći štandove sa devojčicama i dečacima sa kojima je pričao video da svi imaju samopozudanje i da vide kako mogu da čuvaju i menjaju Srbiju na bolje.

Naveo je i da je sreo dvojicu slepih dečaka, za koje kaže da će biti šahovski velemajstori i istakao da bi država trebalo još više pažnje da posveti deci.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

- Važno je da deca i ovako mala razumeju odgvornosti. Život nije uvek samo lep, morate biti spremni i odgovrni da razmišljate kako da doprinesete društvu i kako uz ljubavi prema porodici i Srbiji da doprinesete boljoj budućnosti i sebi i svojoj zemlji - rekao je Vučić i zaključio da je ovo za njega bio najlepši kraj ove nedelje.

View this post on Instagram

Важно је да деца и овако мала разумеју одговорности. Живот није увек само леп, морате бити спремни и одговорни да размишљате како да допринесете друштву и како уз љубав према породици и Србији да допринесете бољој будућности и себи и својој земљи. Прочитао сам радове Дуње, Невене, Патриције и Габријеле. Мислио сам да су нове генерације те које се разумеју у виртуелни свет и погрешно уверен да мање уче, да су мање писмени од претходних генерација.Радови које сам прочитао су изванредни, писала су их деца изузетног талента. Показали су изузетност, борбеност, љубав према Србији.

A post shared by Александар Вучић (@avucic) on

Prema njegovim rečima, tema literarnog konkursa "Zašto volim Srbiju" je lepa, a pokazala je koliko deca vole svoju zemlju i posebno ljubav Srba iz dijaspore prema matici.

- Ljubav prema Srbiji i sama tema je toliko lepa i važna i nije bila simbol generacije kojoj sam pripadao - kazao je predsednik.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Ističe da mu je posebno važno i drago što su učestvovala deca iz svih delova zemlje, kao i dijaspore.

- Ako pročitate Patricijin tekst, ja to sada da mi date ne bih umeo tako. To je napisano sa toliko ljubavi, a Patricija kaže volim svoju majku, ali je ona moja majka, a Srbija je majka svih nas - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Predsednik je dodao da se iz Patricijinog teksta, koja je iz Banja Luke, može da se vidi ljubav koja dolazi od Srba sa one strane Drine.

- Mi u Srbiji ne možemo to da razumemo. Moj otac je sa one strane Drine i uvek je govorio da ne mogu oni koji su iz Srbije da razumeju kolika je njihova ljubav prema Srbiji - kazao je predsednik.

Organizator Dečje nedelje je humanitarna organizacija Dečje srce, a ispred te organizacije Goran Rojević kazao je da su organizovali tu manifestaciju da bi se deci pokazale prave vrednosti, te da su zato bili okrenuti tematski sportu, obrazovanju, zaštiti životne sredine, solidarnosti.

Zahvalio je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i ministru Zoranu Đorđeviću koji je omogućio da se u Beogradu otvori prvi kafić na Balkanu u kojem rade osobe sa smetnjama u razvoju i predsedniku koji je našao vremena da se danas posveti deci i njima.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Poručio je da njih u humanitarnoj organizaciji ima toliko da ne sme nijedno dete u Srbiji da ostane samo, bez njihove pomoći.

Predsednik žirija na literarnom konkursu bio je Viktor Lazić koji je poručio da se prave vrednosti gaje, čuvaju i tek vremenom postaju blistave.

- Mi danas gajimo prave vrednosti i ulažemo u njih. To ste vi naša deca - poručio je Lazić deci.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Naveo je i da žiriju posao nije bio nimalo lak, a naročiti je bio težak kada je napravljen uži izbor, jer konkurs je pokazao koliko pametne i originalne dece ima u Srbiji.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Tokom proteklih sedam dana u gradovima širom Srbije organizovane su aktivnosti za decu u okviru manifestacije koja je ove godine održana pod sloganom "Podeljena sreća je dva puta veća".

Svaki dan je bio posvećen jednoj temi, pa je tako utorak bio posvećen sportu, sreda upoznavanju dece sa zaštitom životne sredine, četvrtak obrazovanju, a u petak su najmlađi upoznati sa značajem inkluzije, solidarnosti i tolerancije, dok su juče objavljeni nagrađeni pobednici literarnog konkursa.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Dečja nedelja je ove godine organizovana tako što se vodilo računa o zdravlju i bezbednosti u skladu sa poštovanjem svih epidemioloških mera u borbi protiv širenja virusa korona.

Ta manifestacija slavi pravo dece da uživaju u detinjstvu i mladosti, a ujedno je i prilika da najmlađi pokažu svoje veštine, sposobnosti i talente.

U osnovi njene pripreme je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta iz 1989. godine, a programski ciljevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece.

Organizacioni pokrovitelj "Dečije nedelje“ je humanitarna organizacija "Dečije srce“, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a današnjem svečanom zatvaranju prisustvovao je i ministar za rad Zoran Đorđević, koji je manifestaciju 5. oktobra otvorio.

#Aleksandar Vučić

#Dečija nedelja